Събота,

Ето как ще се провеждат матурите след 7 и 12 клас

От: Стандарт -
842
Ето как ще се провеждат матурите след 7 и 12 клас
A
A
A

Министерството на науката и образованието е изпратило запитване към Министерството на здравеопазването за явяването на Националното външно оценяване (НВО) след 7 клас и държавните зрелостни изпити (ДЗИ)  на учениците под карантина, които не са с положителен PCR тест за коронавирус.

"При получаване на разрешение от здравните власти, тези ученици ще могат да се явяват присъствено на изпитите в отделни класни стаи, при спазването на всички противоепидемични мерки", съобщава просветното ведомство В края на миналата учебна година учениците под карантина също имаха право да се явят на тези изпити.

Националното външно оценяване (НВО) след 7 клас и държавните зрелостни изпити (ДЗИ) след 12 клас ще се проведат по графика, определен преди началото на учебната година. Изпитите ще се организират при стриктно спазване на предписаните противоепидемични мерки, чиято ефективност се потвърди през миналата учебна година. Това заявяват от пресцентъра на Министерството на науката и образованието (МОН) пред dnevnik.bg.

Изпитите след 7 клас:

Български език и литература - 16 юни от 9 часа

Математика - 18 юни от 9 часа

Чужд език (по желание на ученика) - 17 юни от 9 часа

Изпитите след 12 клас:

Български език и литература - 19 май от 8 часа

Втори държавен зрелостен изпит - 21 май от 8 часа

Държавни зрелостни изпити по желание на ученика - 26 - 31 май

Утвърдените правила за подготовката и провеждането на тези изпити в условия на епидемична обстановка са аналогични с миналогодишните. 

В училищата, в които ще се провеждат ДЗИ, учениците ще бъдат разпределени от 8 до 13 души според големината на залата при осигуряване на изискванията за дистанция от 1.5 метра между зрелостниците. При НВО също ще трябва да се осигури физическа дистанция, няма да се допуска струпване на входовете и в двора, ще се проветряват помещенията и да има дезинфектанти.

Всички трябва да носят лични предпазни средства.

 


Всички новини от категория Образование.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com