Неделя,

Е-обучението влиза в закона

От: Стела Стоянова -
Е-обучението влиза в закона
A
A
A

Електронното обучение влиза в училищния закон, обяви просветният министър Красимир Вълчев.

МОН внася в парламента проект за поправки в закона, с който регламентира няколко изменения.

20 на сто от часовете могат да се провеждат дистанционно по желание на училището. Според Вълчев по този начин може часовете в училища, които са на две смени, да започват час по-късно, а не в непосилните за децата 7,30 часа. Някои от часовете могат да бъдат взети следобед. Мярката може да се ползва и при дървени и грипни ваканции, както и ако някой ученик боледува. Право на такъв тип обучение ще имат само училища, които са кандидатствали с проект за иновации. Всеки ученик ще има свой акаунт, чрез който образователните платформи могат да тестват знанията му.

Друга поправка в закона предвижда задължителна детска градина и за четиригодишното. За целта се отпускат 210 млн. лв за построяване на нови детски градини и надграждане на вече съществуващите.

Регламентира се и по-сериозен контрол над училищните настоятелства, така че всички събрани от тях пари да постъпват в школата. Ще бъде включен и текст, с който при преобразуване и закриване на училища земеделските им земи се запазват, а не преминават към общините.

Междувременно днес седмокласниците се явиха на изпит по български език и литература, като писаха преразказ на разказа на Братя Мормареви "Задача с много неизвестни". Министър Вълчев заяви, че в задачите от теста са включени много повече въпроси, свързани с измерване на умения, с не на заучена информация.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички