Добри новини за студентите с висок успех, ето какво е поощрението

Заради инфлацията минималната стипендия за успех трябва да стане поне 120 лева

Добри новини за студентите с висок успех, ето какво е поощрението | StandartNews.com

Поне 120 лева (от сегашните 85) да стане долната граница за студентските стипендии, искат от Национално представителство на студентските съвети в рамките на проектобюджета за 2023 година, предаде БНР.

За последната година 86 000 студенти от първи до трети курс имат право на стипендия от 85 до 180 лева, казва Даниел Парушев от Студентските съвети: „У нас висшите училища, за да имат повече парички за студенти, дават най-ниската граница – 85 лв., за да има за повече отличници.“

Заради инфлацията минималната стипендия трябва да стане поне 120 лева, а максималната сума – 200, за което, според Парушев ще са нужни над 5 милиона лева за промяната, която е била обсъдена дори и с премиера Николай Денков. 

„Той приема идеята, че това е правилното, но друг пише финансовия закон. 3атова сме в много добър синхрон с КНСБ и Съвета на ректорите“

МОН би подкрепило една такава промяна, каза министърът на образованието Галин Цоков. „Винаги сме обсъждали заедно нещата и сме ги решавали“.

Но на фона на това, че финансовото министерство има финалната дума, дали това ще се случи не е ясно. Депутати от комисията по образование вече определиха цялостната рамка за държавните разходи за образование като Превключване на режим „пестене“ в търсене на дефицит в държавните разходи под 3%. Последната промяна на долната граница на стипендиите е била правена в края на 2020 г. - от 80 на 85 лева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай