Директорите в паника, търсят учители

Процесът върви и след 15 септември

Директорите в паника, търсят учители | StandartNews.com

Директори от цялата страна продължават да търсят нови учители и след 15-и септември. Сред причините за обявите в сайтовете на образователните инспекторати е, че има педагози, които са достигнали пенсионна възраст след старта на учебна година и веднага са подали едномесечното си предизвестие.

Други учители пък са решили да сменят работното си място, заради бумащината и онлайн уроците.

Около 150 са обявените свободни позиции на сайта на столичния образователен инспекторат. Търсят се учители в забавачки, за занимални, начални педагози, преподавали по различни предмети и неподагогически персонал – общи работници, готвачи, чистачи, психолози.

В 60 ОУ "Св.св. Кирил и Методий" търсят учител по „Изобразително изкуство” и „Технологии и предприемачество” за учениците от 5-и до 7-и клас. Свободната позиция е обявена две седмици след старта на учебната година - на 28-и септември, а срокът за подаване на документи в до 12-и октомври.

Мястото е вакантно, след като учителката, която изпълнява хорариума по двата предмета, е подала едномесечно предизвестие, след като са й предложили друга работа.

В СПГЕ "Джон Атанасов" пък си търсят заместник на преподавателя по математика. Причината е, че сегашният е придобил право на пенсия и на 24 септември е подал молба, обясни директорът на гимназията инж. Полина Костова. Тя допълни, че вече има 2-3 кандидати, които вече са били в системата, затова и Костова мисли, че до 24 октомври ще успеят да намерят заместник.

Преди старта на учебната година във Варна се търсеха над 110 позиции за учители по различни специалности, а сега броят им е сведен до около 15. Според шефката на Регионалното управление по образование Венцислава Генова, това е нормален процес, когато преди началото на новата учебна година се търсят учители и до започването на учебния процес местата се запълват.

В момента Бургас продължават да се търсят учители само за десет позиции в цялата област. Причината е, че това са места, заети от преподаватели, които са в пенсионна възраст, но продължават да работят. Част от бройките са обявени със срочни договори по заместване. Конкурсите, които текат в момента, са предимно за учители по български език и математика.

Отделно от това се търсят и четирима медиатори, хигиенисти и библиотекари. Само три от свободните бройки са за училищата в Бургас, а останалите са за Руен, Айтос, Сунгурларе, Карнобат и Поморие.

Към края на август свободните позиции за учители в училищата в Русенска област бяха 36. Сега има само две активни обяви има в сайта на Регионалното управление по образованието в Русе за педагогически персонал.

В училищата в област Велико Търново след 15 септември все още незаетите учителски места са 14. Сред тях най-голям е броят на търсещите се учители по български език и литература - трима и по английски език- двама

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай