Девин ЕАД подкрепи голям проект за разширяване на мрежата „Екоучилища“

Признанието: „Девин“ е активен, креативен и загрижен за бъдещето на планетата партньор

Девин ЕАД подкрепи голям проект за разширяване на мрежата „Екоучилища“ | StandartNews.com

„Екоучилища“ се казва новата програма на българско движение „Син флаг“ и компания „Девин“, която ще стимулира училищата да развиват екоинициативи. Програмата се изпълнява под наслов „Влез в зеления кръг“ и е подкрепена от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и Министерството на образованието и науката (МОН).

Вече 50 училища са заявили желание да се включат в програмата, каза актрисата Гергана Стоянова, която е част от екипа й. Те ще трябва да изпълнят седем стъпки, за да получат сертификат „екоучилище“. Успешно преминалите през всички изисквания ще бъдат надградени със „Зелен флаг“ – международно признат символ за отлични екологични показатели.

„Най-ценното за всички нас са децата и природата“, отбеляза заместник-министърът на околната среда и водите Ренета Колева, която поздрави организаторите на програмата.

По думите й учители и ученици ще могат заедно, по интерактивен начин, да развиват екоидеите, като така развият и навици за опазването на природата. Според Колева децата ще могат да учат и възрастните. Личният пример е важен, посочи тя.

Децата са тези, които „събуждат“ понякога заспалите ни отговорности, каза заместник-министърът, като сподели, че нейната 4-годишна дъщеря вече има отношение към опазването на околната среда.

Ренета Колева изрази подкрепата на министерството за програма „Екоучилища“ и изтъкна колко са важни обединените усилия на различни организации и институциите, за да достигнат познанията за опазване на околната среда до повече млади хора.

„Децата ни имат реален шанс да управляват процесите, така че всички ние да живеем в една по-приветлива и чиста среда. Надявам се, че именно чрез децата и възпитанието от ранна възраст след време, когато обявяваме статистика за напредъка по екологичните цели, цифрите ще говорят за едни много добри резултати, които сме постигнали,“ , каза заместник-министърката.

„Ако за нас допреди 20 години понятия като „зелени политики“, „кръгова икономика“, „рециклиране“, ВЕИ звучаха много далечни и неприложими, то за децата ни те трябва да се превърнат в начин на живот. Адекватно обучение и политики в тази насока са ключови за справяне с предизвикателствата, пред които всички ние сме изправени като общество“, подчерта Колева.

Мениджърът „Устойчиво развитие и качество“ в „Девин“ ЕАД Петя Манастирска очерта основните мотиви на компанията да влезе в Зеления кръг и да подкрепи въвеждането на програма „Екоучилища“ в България.

„В „Девин“ следваме всекидневната мисия да свързваме хората и природата за по-здравословен начин на живот. Като признание на нашите усилия в тази посока, в началото на тази година, след дълъг и многостранен процес на оценка успяхме да покрием високите критерии на световната BCorp общност и да станем сертифицирана BCorporation“, разкри Манастирска.

„В своята работа се отнасяме изключително отговорно към околната среда и наред с това насърчаваме милионите си потребители да пазят природата – за благото на бъдещите поколения. И тъй като добрите навици се възпитават още от ранна възраст, решихме да работим с учениците. Заедно със „Син флаг“ обединяваме усилия чрез „Екоучилища“, най-голямата глобална програма за устойчиви училища, чието най-голямо предимство е, че изгражда поколения устойчиво мислещи, екологично съзнателни хора. С нашия общ проект, подкрепен от българските институции, пренасяме този ценен опит за първи път в България и правим своя национален принос към развитието на един успешен модел за екологично образование. Каузата си заслужава: за да я има планетата утре“, каза Петя Манастирска.

Председателят на Управителния съвет на Българско движение „Син Флаг“ Станимир Георгиев отличи в лицето на „Девин“ активен, креативен и загрижен за бъдещето на планетата партньор.

„Радвам се, че в наше лице „Девин“ видя надежден съмишленик, споделящ екологичните им ценности и оцени дългогодишния ни опит в управлението на екологични образователни програми. Целта на нашия общо проект е да приобщим към програма „Екоучилища“ още повече учебни заведения и партньори като я наложим като основополагаща програма за образование за устойчиво развитие, както успешно това се прави в другите държави. С помощта на програмата ние напътстваме учителите, те учат децата, а децата от своя страна запознават своите родители с важни екологични правила,“ сподели Георгиев.

Лице, глас и посланик на кампанията е актрисата Гергана Стоянова, която очерта като най-големите богатства на нашата страна децата и природата. „Екоучилища“ поставя именно тези най-висши ценности в центъра на своята мисия. Така те ще станат част от едно голямо семейство с неограничени възможности за контакти, сътрудничество, обмен на идеи, знания и опит с над 20 милиона ученици от вече над 60 000 училища в цял свят“, посочи Стоянова.

Сертифицирането на учебните заведения ще продължи в рамките на цялата учебна година. След прилагане на процедура от седем стъпки, която задава метод за учене чрез практика, позитивни подходи и действия, през месец юни отличилите се училища ще получат наградата „Зелен флаг“.

През 2022-2023 г. „Девин“ ще подкрепи училищата и детските градини от програмата, като раздаде и три парични награди за най-оригинален Екокод, който е една от седемте стъпки от методологията. Той трябва да изброява главните цели на Плана за действие, изготвен от учениците и персонала.

„Дотук почти 50 училища и детски градини се присъединиха към програма „Екоучилища“, което е два пъти повече от първоначалните ни очаквания“, добави Гергана Стоянова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай