Децата в клас, учителят - вкъщи

Преподаватели масово пускат молби за отпуски, когато има заразени колеги

Децата в клас, учителят - вкъщи | StandartNews.com
  • МОН обмисля дали по-големите деца да не носят маски и по време на час
  • Преподаватели масово пускат молби за отпуски, когато има заразени колеги


Учителят преподава онлайн, а децата са на чиновете и, о, чудо, даже слушат. Този коронавирусен метод на преподаване изпробва 51-во СУ заради учителка по английски, която е под карантина. Директорът Асен Александров дори пусна стрийм на часа в социалните мрежи, за да покаже как при добра организация училището може да върви и дистанционно.
Въпреки това в онлайн обучението не всичко е розово и десетки анкети на учители и родители го потвърждават. Учители споделят в анкети, че родителите, които работят от вкъщи, подсказват на малките, така че написаните оценки не са съвсем реални. Въпреки това оценки ще продължат да се пишат, независимо дали децата са в час, или у дома.
Възможно е, ако епидемиологичната ситуация го наложи, учениците дори да пишат класни работи от вкъщи. Учители, участвали в анкети, твърдят, че това са едни от най-нереалните оценки. "Ако се наложи, ще правим класните работи онлайн, здравето е по-важно", коментира Александров.
Преди два дни дистанционно проведен отраслов съвет, в който участват МОН, работодатели и синдикати, взе решение всяка промяна с дистанционно или присъствено обучение да не се прави централизирано. С други думи - министърът няма да издава заповеди за всички населени места, а ще решават директорите, в някои случаи заедно с общинските власти. "Разговарях например с директора на най-голямото училище във Видин - там няма нито един заразен ученик или учител, така че засега няма причина да се преминава на онлайн подготовка", обясни Александров. "Регионът е обезлюден, по същия начин могат да учат и децата в Малко Търново, и в Грудово", допълни той. В по-големите градове обаче, ако се окажат няколко заболели учители, обикновено останалите изпадат в паника и пускат молби за отпуски. "Може да се окажем с толкова заболели учители, че да не успеем да обезпечим обучението", поясни той. В момента под карантина е директорът на 119 СУ Диян Стаматов, както и част от преподавателите в училището. Под карантина е и министърът на образованието Красимир Вълчев.
Решението на отрасловия съвет е, ако се стигне до постепенно затваряне на училища и минаване на дистанционна подготовка, първи да са гимназиите, следвани от прогимназиите. Ако се стигне до началния курс, последни да останат първолаците, като при тях може да се направи разпределение - класът да се раздели на две групи. В едната влиза титулярният учител, а във втория, възпитателката, която занимава децата следобед. Минусът на ситуацията е свързан с това, че тогава няма да има целодневна подготовка и родителите все пак ще бъдат принудени да гледат децата си поне половин ден. Ако се наложи карантиниране на гимназистите, в присъствено обучение ще останат предимно осми и 12-ти клас. Ако се наложи това да стане в прогимназията, най-важният е 7-ми клас, който взема дипломи тази година, и само той ще остане в присъствено обучение.
Вече 1 процент от учителите са заразени с Ковид-19, съобщи пък заместник-министърът на образованието Таня Михайлова. Само за месец и половина, откакто почна учебната година, заразените учители у нас се увеличиха до общо 859 човека, или 0.9% всички 90 хиляди педагози в системата, заяви тя. В момента има 623 ученици с положителни тестове, което е 0.07% от общия им брой. Близо 13 хиляди са карантинирани, 117 паралелки са под карантина. Според Асен Александров решенията не са лесни: "Миналата седмица имах пет паралелки под карантина, сега имам две. Не е изключено другата седмица да имам пак 5. Учителите са поставени под огромен стрес, не само защото не знаят как ще преподават, но и защото не знаят дали биха могли да се разболеят. Имам и доста деца, които са под карантина, защото родителите им са били контактни с някого. Колегите непрекъснато минават от идната в другата форма на обучение, така че се стремим да не ги натоварваме с прекалено много допълнителни часове, защото и те имат нужда от почивка", коментира Александров. С доста заболели учители е и 32-ро СУ.
В същото време училищата, които са готови да работят онлайн само с отделни малки ученици, защото техните родители са го пожелали, се броят на пръсти. В столицата те са под 30 от общо 250. Някои от родителите искат детето им да учи неприсъствено още в начален етап, но държавата не е осигурила нито резервни, нито заместващи учители, а директорите не искат да товарят колегите си, които и без това са на ръба на стреса. При това има и места, където това е невъзможно - от столичното 18-то СУ учители коментираха, че няма как учител с китайски да замества учител с корейски, ако заболее.
Заместник-министърът Таня Михайлова коментира също, че се обмисля по-големите ученици все пак да могат да прекарват учебния час с маски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай