Вторник,

Деца плюят по съученик по нареждане на учителката

От: Стандарт -
194
Деца плюят по съученик по нареждане на учителката
A
A
A

Прокуратурата ще проверява начална учителка от Пазарджик заради фрапантен случай в училище „Проф. Иван Батаклиев“. За да накаже свой ученик, Верка Маратилова е принудила всички деца от класа - един по един в колона, да заплюят съученика си, докато той е бил изправен пред дъската, съобщи БНР.

Прокурорската проверка трябва да установи дали има данни за хулиганство с цел публично унижаване, както и дали има принуда, с която грубо са нарушени нравствените принципи, чувства и достойнство на повече от едно лице, в случая на малолетни. Проверката ще извърши Апелативната прокуратура в Пловдив, тъй като Окръжната прокуратура в Пазарджик си даде отвод с мотив, че при разследването няма да има безпристрастност. Причината е, че училище „Иван Батаклиев“ е едно от най-елитните учебни заведения в града и децата и внуците на пазарджишките прокурори и съдии учат именно там.

Бруталната случка е станала на 9 януари в 3б клас. По време на междучасието няколко деца влезли в спор и в невъзможността да се защити по друг начин 9-годишният Митко наплюл две от децата. Вместо родителите да бъдат предупредени за тази постъпка и заедно с педагога да намерят решение, учителката Верка Маратилова решила да приложи свой възпитателен метод. По време на час тя изправила Митко пред учебната дъска, строила целия клас в редица и наредила всички ученици да преминат един по един пред момчето и да го заплюят.

След наказателната акция учебните занятия продължили. Вечерта семейството на момченцето забелязало, че той е подтиснат, не говори, отказва да се храни с обяснението, че го боли главата. Нищо не подозиращите родители останали с впечатлението, че детето им има вирус. За гаврата с детето им те разбрали няколко дни по-късно от възмутен родител на момиченце, което разказало вкъщи как всички плюли по Митко. Със случая са запознати всички институции в града, включително и Регионалното управление на образованието и Отдел „Закрила на детето“.

Проверките са установили, че има недопустимо нарушаване на професионалните задължения, но директорът на учебното заведение има правото да наложи санкция по казуса. Даниела Кемчева, директор на училището, е силно притеснена от случилото се. Верка Маратилова не пожела да коментира темата.

По желание на семейството Митко вече е в друго училище и с него работи психолог.

Учителката, заставила цял клас третокласници да заплюят свой съученик за наказание, е е с дисциплинарно наказание „Последно предупреждение за уволнение“, пише Марица. За момента от ръководството на училище „Проф. Иван Батаклиев“, където се е разиграла грозната сцена, не коментират случая заради течащите и към момента проверки от редица институции – прокуратурата, РУО, „Закрила на детето“ и други.

От общината и РУО вече са се произнесли, че подобно отношение на учител към дете е недопустимо, но трудово-правните отношения и наказания са в ресор на школското ръководство.

 


Всички новини от категория Образование.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички