Десетокласниците ще се потят над 23 задачи

Матурата ще включва 14 задачи с избираем и 6 с кратък свободен

Десетокласниците ще се потят над 23 задачи | StandartNews.com

Десетокласниците ще се потят над тест с 23 задачи на националното външно оценяване по български език и литература, става ясно от публикуваните модели на сайта на просветното министерство. Изпитът на гимназистите, който се провежда за първи път, ще включва материал от 8-и, 9-и и 10-и клас.

Матурата ще включва 14 задачи с избираем и 6 с кратък свободен, пише "Монитор". За да се справят с въпросите от частта по български, учениците трябва да разграничават видовете функционални стилове разговорен, художествен, научен, официално-делови, публицистичен и да разпознава особеностите в тях, да борави със залога на глагола, да е запознат с правописната, пунктоационна и лексикална норма. За въпросите със свободен отговор по материала по литература пък трябва да са запознати с авторите и творбите от периода на Възраждането, когато са творили Паисий, Ботев и Славейков, и стигнат до годините след Втората световна война и Димитър Димов, Николай Хайтов и Йордан Радичков. Например, десетокласниците трябва да изберат от четири възможни отговора в кой период е творбата на Гео Милев „Септември“ или пък преобразуват в страдателен залога на глагола в изречение. В матурата са включени още три задачи. Едната е за редактиране на текст, другата за с разширен свободен отговор, където ще пишат теза в 4-5 изречения. Последната е за създаване на текст- резюме на научен, медиен или откъс от повествователен текст, заявление или CV. Изпитът ще трае 90 минути, а за за учениците със специални образователни потребности ще има допълнително време.

С толкова време ще разполагат и за матурата по математика. Тя обаче ще бъде със 17 задачи. От тях 15 с избираем и 2 задачи с разширен свободен отговор, които трябва да бъдат изцяло решени. Учениците могат да използват свитък с формули.

В модела на изпита по български език и литература в 7-и клас няма промени и учениците ще имат 24 задачи. Разликата е, че тази година в изпита влизат и изучаваните в шести клас произведения и гимназистите. Така към миналогодишните 12 произведения, част от които са „Една българка“ и „По жицата“, се добавят още 8, сред които „Отечество любезно, как хубаво си ти!, „Художник“ и „Серафим“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай