Без помощи за топло, ако детето не учи

Три пъти е намалял броят на отпадналите деца от школото за две години

Без помощи за топло, ако детето не учи | StandartNews.com

Държавата обмисля вариант, при който помощите за отопление да бъдат спирани за семейства, чиито деца между 5 и 16 години не посещават училище. Това заяви социалният министър Бисер Петков пред журналисти след заседание на координационния комитет по повод на механизма, който трябва да връща децата в класните стаи. Става дума предимно за най-бедните прослойки, които имат право на тази социална помощ. Тя няма да им бъде отнемана изцяло, а вероятно ще се касае само за периода, в който детето не е посещавало класната стая, но промяната още се дискутира.

Три пъти е намалял броят на отпадналите ученици за две години, след като механизмът за връщане на учениците, които се посещават клас влезе в действие, заяви вицепремиерът Томислав Дончев. Той посочи, че преди две години отпадналите са били около 14 хиляди, а сега са едва 5 хиляди.

Министър Вълчев пък заяви, че понякога на екипите, които се занимават с обратното записване на децата, се налага дори да ги мият и да ги превозват до класната стая. Някои от тях посещават училище два дни, след това дни не идват, заяви той. Честите оправдания били, че снощи са били на купон и не се чувстват добре или пък че са били свалени от автобуса, защото не са могли да си купят билет. Екипите ще продължат да работят ежедневно като при неявяване на училище, неговите родители моментално ще бъдат потърсени. "Колкото по-малко деца отпадат от клас, толкова по-проспериращо е едно общество", заяви Красимир Вълчев.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай