700 хиляди влизат в класните стаи за първия учебен ден

За първи път училищния звънец ще чуят близо 60 хиляди първокласници

700 хиляди влизат в класните стаи за първия учебен ден | StandartNews.com

Малко над 700 хиляди ученици ще влязат днес в час. За първи път училищния звънец ще чуят близо 60 хиляди първокласници.

С промени в българското училище започва първият учебен ден. Всички ученици от 1-ви до 12-и клас учат по нови учебници и в края на всеки етап държат изпити по нови учебни програми. По-кратки, но повече ще са часовете в 5, 6 и 7 клас - 40 вместо 45 минути. Това ще е новост само за една пета от училищата.

Промени има и при ваканциите. Най-съществената е за междусрочната ваканция, която от един ден, както бе досега, се увеличава на пет дни. Догодина тя е предвидена между 1 и 5 февруари. При останалите ваканции големи промени няма - есенната ще е с ден по-дълга, коледната - ден по-кратка, а 10-дневната пролетна вместо традиционно на 1 април ще започне на 8 април.

Президентът Румен Радев ще участва в откриването на столичното 43-о Основно училище "Христо Смирненски". От администрацията му изтъкват, че сградата на училището навършва 115 години и по повода на първия учебен ден там ще присъстват общественици и културни дейци, свързани с училището.

Служебният премиер Гълъб Донев ще открие новата учебна година в столичното 60 основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“, съобщиха от правителствената пресслужба. Самият Донев е възпитаник на това учебно заведение. Премиерът ще отправи приветствие към учениците, учителите и родителите в рамките на тържеството, след което ще влезе в класните стаи с първокласниците, за да им пожелае лично на добър час и успех.

Един от заместниците на Донев, Атанас Пеканов, ще се включи в откриването на учебната година в Перник.

В откриването на учебната година на две места в страната ще участва просветният министър Сашо Пенов. Сутринта той ще е гост на  столичното 18 СУ „Уилям Гладстон“ , а следобед  ще посети  Професионалната гимназия по железопътен транспорт „Христо Смирненски“ в Карлово.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай