20 г. ВУСИ  е успешен лидер на образователния пазар

Необходима е категоризация на университетите

20 г. ВУСИ  е успешен лидер на образователния пазар | StandartNews.com

Необходима е категоризация на университетите

Гордея се с начетените студенти и блестящите преподаватели, казва проф. д.п.н. Георги Манолов

 

- Професор Манолов, вече 20 години Висшето училище по сигурност и икономика (ВУСИ) се развива успешно. А какво беше неговото начало?

- Още през 90-те години с проф. д.и.н. Тончо Трендафилов, светла му памет, с когото бяхме основатели на висшето училище, се включвахме в частни образователни структури и работихме с различни университети. Нормативно нещата се стекоха така, че към края на миналия век и началото на настоящия се взеха държавни решения, които попречиха на обстоятелството да се развиват самостоятелни изнесени обучения към съответните университети. Затова решихме да стартираме собствен проект за откриване на частно висше училище под наименование "Колеж по икономика и администрация". Трудността при осъществяването му се оказа в убийствените бюрократични изисквания към проектите, които в повечето случаи са абсолютно неадекватни на реалността. Необходими ни бяха желязно търпение, изключително здрави нерви и огромна упоритост, за да легитимираме частното висше училище в България. Но успяхме!

- Какво си спомняте от първите стъпки и кои бяха идеите, на които заложихте?

- Една от първите стъпки беше да проучим най-задълбочено образователния пазар в Пловдив и региона. Решихме да изследваме социологически каква е потребността от ново висше училище и как то ще се отрази върху развитието на образователната среда. Стигнахме до извода, че  въпреки тогавашните 8 висши училища в Пловдив, нуждата от повече кадри с висше образование в региона се увеличава. Затова с твърдата убеденост, че ще направим нещо ново в сферата на висшето образование, стартирахме проекта и процедурата, за да можем да отговорим на всички пораснали изисквания и критерии в това отношение.

- Какви направления и специалности наложихте през годините?

- Стартирахме под наименованието Висше училище "Колеж по икономика и администрация". Като начало имаше развити само две професионални направления и специалности - икономика и администрация, и управление. Започнахме с популярни икономически специалности, като счетоводство, финанси, маркетинг; в управлението - със стопанско управление, бизнес администрация, бизнес мениджмънт и т.н. Междувременно успяхме да построим и съвършено нова учебно-материална база на висшето училище, благодарение на което интересът към него нарасна още повече. Така през 2015-та г. отново се обърнахме към Агенцията по акредитация за преобразуване на Висшето училище "Колеж по икономика и администрация" във Висше училище по сигурност и икономика. Тази процедура мина успешно. И вече водещо направление е "Национална сигурност" с 6 фундаментални специалности, като "Национална сигурност", "Противодействие на тероризма", "Противодействие на престъпността и опазване на обществения ред", "Криминалистика", "Киберсигурност", "Митническо разузнаване и разследване", които, разбира се, имат аналози и в магистърска степен.

- Кое е онова, с което най-много се гордеете във Вашата професионална кариера през изтеклите две десетилетия?

- На първо място се гордеем с нашите възпитаници. Благодарение на подбора, който правим всяка година, имаме изключително интелигентни, начетени и културни студенти във всички професионални направления. Те са фундаментът, върху който непрекъснато надграждаме. Защото освен че са отлични и способни студенти, те ни мотивират да разгръщаме възможно най-рационално нашата дейност.

На следващо място е професионалният преподавателския състав. Като ръководител на това висше училище се гордея, че имаме едни от най-добрите лектори по съответните дисциплини. Хора, които са на "ти" с науката и които дават мило и драго, за да бъдат както отлични преподаватели, така и блестящи учени. Ето  един пример: за последните шест години ние имаме 862-ма научни публикации в над 20 държави по света от целия преподавателски състав, който е около 100 души. Това е изключително сериозно постижение.

И на последно място, това от само себе си води до третия важен компонент за развитието на нашето училище като пример за гордост - науката. Ние издаваме почти всичко, което може да бъде издадено в едно висше училище - годишник, научни трудове, сборници, бюлетин, вестник и други материали. При това в собствената печатна база на висшето училище, която разполага със супермодерна техника, базирана на последните новости в печатарския бизнес.

- Каква е професионалната реализация на всички, които успешно завършат висшето училище?

- Възможностите са много големи. Процентът на реализация на нашите студенти и намирането на работа веднага след дипломирането е 86, като някои от тях започват професионалното си развитие още по време на следването. ВУСИ вече има сериозен авторитет и нашите кадри са много търсени. Това е факт, защото в основата на успехи ни е спазването на правила, закони, разпоредби, правилници, наредби, както държавни, така и вътрешнонормативни. Имаме и многобройни контакти с работодателите. Те постоянно идват при нас и им препоръчваме най-добрите студенти. Това е двустранен процес и когато страните са намерили добрата стиковка в изграждането и търсенето на кадри, успехите не закъсняват.

- Каква е материално-учебната база, която предоставяте на Вашите студенти и преподаватели, и какво е мястото на технологиите и иновациите във ВУСИ?

- Днес ни намирате в прекрасна сграда, която е една от най-приветливите, модерните и изключително добре оборудвана от техническа и технологична гледна точка. Най-напред купихме терена, а след това и самия имот. Съборихме всичко. Беше много тежко, защото за разлика от други колеги, ние нямаме зад гърба мощни спонсори, разчитахме на собствени средства и най-вече на кредитиране. Стартирахме изграждането на базата, която само за година и два-три месеца беше готова и съответно започнахме да я обзавеждаме.

Вече имаме отлично оборудвана база, разположена на над 8000 кв.м разгъната площ, с четири основни корпуса, с кабинети, зали, аудитории. Ние сме единственото висше училище, което има дисциплина за детектор на лъжата и кабинет с детектор на лъжата, в който студентите се обучават. Едно от малкото висши училища сме, което има кабинет "Електронно стрелбище". Имаме и кабинет по информационна сигурност, изграден с необходимите елементи и звена на охранителни системи.

- Каква е ролята на получената актуална акредитация, една от многото успехи на висшето училище?

- Изключително съществена и важна. Това е процесът, който дава възможност едно висше училище да докаже. Неслучайно през 2023-та за трета поредна институционална акредитация вдигаме оценката и само преди три месеца взехме поредната висока оценка - 9,08, при 9,01 от предходните шест години, при условие че 10 е максималната. Малко висши училища, особено частни, имат такива резултати. Акредитацията за нас не е поредната бюрократична процедура. Тя е база, върху която правим равносметка докъде сме стигнали, какво и как го правим, какви пропуски и слабости сме имали, за да не ги допускаме в бъдеще.

Ние много добре знаем при какви условия живеем, какво законодателство, какви конкретни изисквания има, каква ни е конкурентната среда. Затова сме в постоянна битка да защитаваме постигнатото и да надграждаме. Но и тук има много празноти, защото законът не е решил един много щекотлив въпрос. Например, защо като неголямо висше училище ще трябва да ни оценяват по критериите, по които дават оценка за големите държавни университети. Критериите са еднакви за всички университети и висши училища. С нашите над 1500 студенти, 100 преподаватели и около 20 души администрация ние не можем и да искаме да се мерим със Софийския университет, с УНСС, с Академията на МВР, с Военната академия. Това са несъизмерими величини. Те имат много по-голям потенциал, освен това - зад тях стои държавата. Това е въпрос, който държавата трябва да реши. А решението е просто - категоризация. Акредитация на големи, средни и малки университети. Критериите ще бъдат диференцирани, не занижени. Така от нас ще се иска това, което може да се направи от такъв тип училище, а те са може би около 30 в страната.

- Има ли формула на успеха?

-Вечно не можеш да бъдеш първи, но винаги се стреми да си първи. Това е моето лично веую и професионално кредо. Постоянно преследвам поставените цели, задачи, стратегии, концепции. Знам много добре възможностите си, наясно съм какво мога. Затова никой не може да ме спре, когато съм решил да направя нещо полезно и ценно. На мен слава не ми трябва. Аз имам над 200 броя публикации в 16 държави, от които 19 монографии, 12 учебника, 19 научни студии и т.н. Стигнал съм върха на своето професионално развитие. Важното обаче е друго: това, което сме направили, да го развием до такава степен, че утре, когато ни няма на този свят, то да бъде полезно за хората. Това остава, другото е суета и хвалби. Дълбоко съм убеден, че това е моята мисия, тъй като и през ум не ми е минавало, че ще управлявам висше училище и че ще имам подобна житейска съдба. Но след като си се хванал с нещо и след като знаеш, че можеш да го правиш, не може да има никакво отстъпление. Спъваха ни, ругаха ни, хулиха ни много. Но аз винаги съм изповядвал един принцип: колкото повече ни пречат и ни ругаят, толкова повече ни мотивират да вървим напред и никой не е в състояние да ни спре. Поради простата причина, че спазваме правилата.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай