20 БГ гимназисти с шанс за обучение в САЩ

Получават месечна издръжка и билет за Америка

20 БГ гимназисти с шанс за обучение в САЩ | StandartNews.com

0 български ученици от 9-и или 11-и клас ще имат шанса да се обучават една учебна година в американско средно училище. Гимназистите ще получават месечна издръжка и ще им бъде осигурен двупосочен билет от България до САЩ. Тази възможност предоставя стипендията YES, по която от 2009-а на едногодишен ученически обмен са заминали 75 деца, обясни Йелена Джокович от Американския съвет за международно образование.

За да кандидатстват, учениците трябва да са изкарали много добър или отличен успех за предходните две учебни години и да са родени в периода 1 януари 2003 г. - 15 юни 2005 г. Независимо от класа, в който са, в програмата могат да се включат и деца със сензорни и двигателни затруднения. Условието за тях е да са родени в посочения период. Желаещите трябва да попълнят електронен формуляр до 31 октомври.След като подадат документи, кандидатите ще се състезават онлайн, като пишат есета на различни теми. Последният кръг пък ще е в няколко града у нас – София, Пловдив и Варна, където ще правят тест на английски. През март ще станат ясни гимназистите, които ще прекарат следващата година в американско училище, разказа за подготовката Джокович. За тях е организиран и подготвителен семинар, на който да се подготвят за визовото си интервю. Единствените разходи на учениците ще бъдат свързани с таксата за виза.

През август следващата календарна година те ще заминат за САЩ, като през целия си престой ще бъдат настанени в американски семейства.Те биват избирани според интересите на децата. По време на предварителните интервюта със семействата и децата се проучват хобитата им. Така, ако детето обича скалното катерене или баскетбол, ще бъде настанено при приемни родителите, които практикуват тези занимания. Училищата, в които ще бъдат записани, пък най-често са кварталните. „По този начин се смесват различни култури и се преодоляват културните стереотипи“, разказа Джокович.

Варя Николова печели YES през 2017-а и прекарва 11-и клас в Мичиган. След като участва в няколко проекта по „Еразъм“, тя започва да търси различни варианти за стипендии в чужбина. „Това е възможност не само да пътуваш, но да живееш с местните хора“, сподели тя. Вяра разказа, че подборът е бил дълъг, тъй като комисията държи не само на доброто владеене на английски език но и на личните качества на кандидатите.

От образователната система в Америка българската стипендиантка най-много се впечатлила, че има възможност да избира не само предметите си, но и тяхната трудност според интересите си. „Има задължителни предмети като английски език и история, но всеки сам избира останалите и дали да бъдат на базисно или на високо ново“, разказа Вяра. Така тя решава да учи френски и английски език на високо ниво, но математиката - на средно, за да успее да покрие всички изисквания. Натрупаните знания смята да приложи следващата година, тъй като заминава на обмен в Канарските острови. „Опитът от чужбина е ценен, но ще е по-ценен, ако го прилагам в България“, сподели поуката, която е научила след година в Америка.

По време на престоя си в чужбина Вяра попада и в множество забавни ситуации. На събитие в училище за края на учебната година тя и нейната група приятели сядат, за да ги нарисува карикатурист. През това време той ги разпитва за техните планове. Така, когато тя споделя, че ще се връща вкъщи, той я гледа озадачено и пита как така „вкъщи“, нали учи тук. Вяра му обяснява, че е на обмен и ще се връща в България. Тогава се оказва, че карикатуристът е бил на мисия в Сливен и е реставрирал еврейската синагога. Той й разказва неща за града и за София, които дори и момичето не знае. За още по-голяма изненада карикатуристът вади банкнота от 20 лв., която носел за късмет, разказа за преживяването Вяра. Впоследствие тя научава, че и други нейни приятели от Америка обмислят да посетят страната ни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай