Понеделник,

12 000 деца са върнати в училище, но има и нови изчезнали

От: Администратор -
12 000 деца са върнати в училище, но има и нови изчезнали
A
A
A

Над 12 000 ученици са върнати в училище благодарение на Механизма за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст. Това заяви пред журналисти във Варна министърът на образованието и науката Красимир Вълчев след среща с работодателски организации и с директори на образователни институции от общината и областта, която се проведе в Общината, цитиран от "Фокус".

Екипите за обхват имаха една огромна задача – първоначално липсващите деца в информационната система, но налични в системата на ГРАО, бяха над 200 000, голяма част от децата са в чужбина. В следващ етап действията по механизма ще бъдат много по-фокусирани, но след този етап ние ще имаме информация за всяко дете. Заявили сме като държава, че трябва да можем с всички институции, политики, инструменти на политиката да обхванем всички тези деца, заяви Вълчев.

Предизвикателството е да ги задържим. Това е работа преди всичко на образователните институции, но също изисква координация между институциите. По отношение на семейните помощи за деца в много по-голяма степен да бъдат насочени към потребностите им, свързани с ходене на училище – такса за деца градина, обувки, дрехи. По отношение на контрола на медицинските бележки, налагане на наказателни постановления от страна на общините – това ще бъдат следващите фази, продължи той.

Имаме и деца, които са били в системата миналата година, но тази година не са. Усилията продължават и по отношение на тях, посочи министърът.


Всички новини от категория Образование.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички