11 напират да управляват най-бедния град Видин

11 напират да управляват най-бедния град Видин | StandartNews.com

Единствената дама почна кампанията с гроздобер

Местни социалисти зад кмета Гергов, "Позитано" спусна друг кандидат

Предизборната ситуация във Видин изглежда нелогична. Най-бедният град, най-обезлюдяващият, най-безперспективният е пожелан от 11 души - 10 мъже и 1 жена. Всичките искат да го управляват и уверяват, че знаят как. За 4 г. ще го превърнат в съвременен европейски град, ще го свържат с високоскоростни пътища със столицата, ще осигурят високи доходи, нови работни места, университет, ще върнат младите хора, отдавна забили из страната и чужбина да търсят хляб и реализация. Все чудеса, които няма как да се случат за 4 г. Но колко му е да се обещаят?

Най-сигурно в кампанията за Видин влезе ГЕРБ. Партията остана монолитна въпреки малките междуличностни искри, които припламваха през предишните години. Сега й е лесно да мобилизира членовете си. Кандидатът Огнян Ценков, сегашен зам. областен управител, не тръгна с гръмки обещания, а призова "да говорим честно за проблемите, за грешките и за пътя, който трябва да извървим". Това предполага открита кампания, позитивна. "Разчитам и на екипа си - знаещи, можещи и доказани професионалисти", изтъква той. Наблюдатели на политическия живот в града очакват да каже, че ще продължи или както се изразяват в ГЕРБ, ще надгради направеното в сегашния мандат. Защото през мандата във Видин

за пръв път са усвоени 110 млн. лв. по европроекти

Обновен е водният цикъл, асфалтирани са много улици, ремонтиран е основният бул. "Панония", заедно с надлеза, изградено е модерно сметище, построени са съвременни жилища за 280 души, обновени са кръстовища, обществени сгради, осветлението. Фестивали като "Дунавски вълни", "Мостът", "Бъдинъ" събират за култура и забавление за пръв път от години видинчани на едно място. Който и кандидат за кмет да признае направеното, то хората ще му повярват. Защото истината не може да се пренебрегва въпреки многото грешки, допуснати от предшествениците. Огнян Ценков има предимството, което другите нямат - той е представител на управляващата партия. "Не ми е любимец, но е от ГЕРБ. Стане ли кмет, правителството ще налее пари във Видин и градът ще спечели. Ще има терминал и автозаводи. Вижте какво става във Варна, кмет от ГЕРБ - и милиони за инфраструктура. Затова ще гласувам за него", признава честно видинчанинът.

Сегашният кмет Герго Гергов, изкарал един инфарктен мандат - с отстраняване от длъжност чрез съд, опит за сплашване, атентати и какво ли още не, поиска втори мандат. Той единствен от кандидатите може да покаже какво е направил, т.е. какво може. Неслучайно девизът му е "Аз зная как. Да продължим промяната!". При откриването на кампанията си обяви: "Не се боря за сърцата на видинчани, а за разума им. Тези, които са умни, ще оценят направеното от мен и ще ми дадат отново доверието си". И изтъкна, че ако някой е очаквал след всичко това да се откаже, лъже се. "Няма да оставя тези хора да откраднат нашия град. Ще бъда тук и през следващите 4 г. Ще бъда силен и ще поемам всички удари. Аз няма да говоря, аз ще действам". Гергов не уточнява кои са "тези хора", но смята, че всички ги познават. Това са хората на БСП, които го издигнаха през 2011 г. Сега обаче не го подкрепят. Подкрепят го земеделските съюзи "Александър Стамболийски", "Обединени земеделци" и "Атака". Лично Волен Сидеров застава зад него. При откриването на кампанията му водачът на листата - сваленият с гръм и трясък и изключен от партията от Националния съвет на БСП местен лидер Пламен Трифонов обяви:

Чичо Мишо, няма да направите нищо

зад Герго Гергов стои БСП". Официално БСП има друг кандидат - инж. Людмил Димитров. Той бе издигнат, след като Националният съвет не одобри решението за подкрепа на Гергов. Малцина във Видин го познават, дори и членовете на партията. Сега научиха, че имат такъв кадър, технически директор на дружеството за управление на "Дунав мост Видин - Калафат", заел поста по време на правителството "Орешарски". Но и той излезе с аргумент за малката си известност. "Аз поставям ново начало, а новото начало се прави с нови хора". Т.е. ще експериментираме. "Обещавам да върна доверието в общината и хората във Видин чрез справедливо, солидарно и прозрачно управление". Той единствен от кандидатите потърси мнението на видинчани чрез горещ телефон и разговори очи в очи. Така в кампанията БСП във Видин влезе разцепена на две. Но не е само това. За кмет от името на Единна народна партия се е регистрирал и бившият зам.-председател на БСП и съветник от нейната листа в 4 мандата - адвокатът Борислав Василев. Шансовете му са минимални, но важното е да отклони гласове. В чия полза - не е известно.

Още едно парче от лявото ръфа АБВ

Тя си избра за кандидат за кмет школския директор Венцислав Станев, кандидат на миналите избори на РЗС. Но и той има свое предимство. В училището учат над 1000 ученици. Ако родителите им решат да го подкрепят, то това ще му донесе значим бонус.

Още един от 11-те има такъв бонус - единствената жена кандидат за кмет - бизнес дамата Росица Кирова. Водачът на листата й, авторитетният доктор и бивш царски депутат Цветан Ценков, има хиляди пациенти в своя медицински център "Биомед". Ако те решат да го подкрепят, то и Кирова ще се радва на бонус. Плюс гласовете на работниците от фирмата й - "Дунавски драгажен флот". Тя единствена започна агитацията си нетрадиционно - поведе съветниците си на гроздобер в Рупци, облечена в национална носия. Организира детски празник в Колодрума - едно забравено място, празник на домашния сладкиш. Обяви, че се бори за сърцата и мечтите на видинчани, а за тях се воюва с емоции. В програмата й се съдържат мечтани за града неща - ще превърне Видин във водещ туристически център, ще разкрие университет "Ромил Видински", ще възстанови статута на филхармонията, ще иска одържавяване на фолклорния ансамбъл "Дунав" и на училището по изкуства "Св. св. Кирил и Методий". Ще направи "Звук и светлина" на "Баба Вида". Кирова е издигната от гражданската коалиция "Единни за промяна", но я подкрепят и партиите "Екогласност", ВМРО и "Движение 21". Трети мандат е съветник в общинския съвет от партиите НДСВ и ГЕРБ.

Сред кандидатите е и областният управител Момчил Станков. Той е изборът на Реформаторския блок (РБ). Десните са имали кметове във Видин - най-известният е д-р Иван Ценов с 2 мандата, но този път едва ли ще пробият. Станков успя да развесели форумците, започвайки кампанията си със среща с ловците и стрелба по панички.

Все пак девизът на турнира му пасва много добре "За всеки има надежда". На плаката му е изписано "Надеждният кмет". Кандидатът на НФСБ Станислав Станчев пък обещава да върне младите хора във Видин чрез разкриване на работни места и високи доходи.

Според социолозите кметът на Видин ще бъде избран на балотаж. Много интересно ще бъде прегрупирането на силите след първия тур. РБ ще подкрепят ГЕРБ и това е единственото сигурно нещо. Не е известно кого ще подкрепи БСП, ако Гергов стигне балотаж, както предрича едно социологическо изследване. Не е изключено да прехвърли гласовете си на Росица Кирова, ако тя стигне до втори тур, все пак е "дете на наш другар". Няма да е изненада, ако даде знак да се гласува за ГЕРБ, ако Огнян Ценков е на балотаж, както се и очаква. Но не и за Гергов. Проучванията пращат на втори тур трима - Ценков, Кирова и Гергов. Ако има изненада, тя ще дойде от кандидата на БСП Людмил Димитров.

Не е тайна, че за избора на кмет на Видин голяма роля имат ромите в града. Те са хилядите гласоподаватели, които пускат бюлетина под строй. Но не безвъзмездно. Мизата стига до 100 лв. Кой ще ги купи, още е тайна.

Едно мнение на видинчанин от форума на местния сайт "Паралел 44" гласи: "Къде бяхте през 2011-а, когато общината имаше 22 млн. лв. дългове, в сградата нямаше ток, телефони и вода, а служителите не бяха получавали заплати от половин година?. Сега е лесно - влизате без задължения, чакат ви милиони по одобрени проекти".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай