Закопчаха по пижами Ветко и Маринела /ОБЗОР/

След месеци издирване хотелиерите спипани в имението на приятеля им Жоро Шопа в Кабрера де Мар край Барселона

Закопчаха по пижами Ветко и Маринела /ОБЗОР/ | StandartNews.com
  • След месеци издирване хотелиерите спипани в имението на приятеля им Жоро Шопа в Кабрера де Мар край Барселона

След месеци издирване с европейска заповед за арест хотелиерите Ветко и Маринела Арабаджиева бяха закопчани днес в имението на Георги Семерджиев - Жоро Шопа в Кабрера де Мар край Барселона. Шопа, който е семеен приятел на емблематичното семейство, също е арестуван. Той е сочен като приближен на Ивелин Банев-Брендо. Преди години в центъра на столицата стреляха по него.

”В рамките на разследването е получена информация, че се укриват в жилище на българския гражданин Георги Семерджиев, където след заповед е направено претърсване. Чрез бюрото SIRENE /Supplement Information Requies at the National Entry/, МВР и международно издирване, прокуратурата бе уведомена, че са предприети действия”, разкри говорителят на главния прокурор Сотир Цацаров – Румяна Арнаудова.

Шопа издирван от швейцарските власти

”Тази сутрин два екипа от испанските власти са влезли в имота на българския гражданин с две искания - за задържане на Георги Семерджиев от страна на швейцарските власти и второто за претърсване. Установени са на място лицата, издирвани с европейска заповед за арест. Към този момент продължават действията по претърсване”, уточни Арнаудова.

Ветко и Маринела - шокирани

Ветко и Маринела били изловени по пижами – в 8,45 ч. Били толкова шокирани, че не могли да окажат каквато и да било съпротива. Ветко и Маринела Арабаджиеви са обвинени за участие в организирана престъпна група, данъчни престъпления и пране на пари в особено големи размери. Имуществото им е запорирано. При акция в техни хотели и обекти бяха иззети 10 милиона лева. В хотел „Маринела” пачките бяха в кутии за обувки. Очаква се семейството да бъде екстрадирано в България.

Прокуратурата чака вещи на хотелиерското семейство

 „Освен, че е задействала европейска заповед за арест на семейство Арабаджиеви, Специализираната прокуратура издаде и европейска заповед за разследване. В рамките на разследването са получени доказателства за това, че най-вероятно семейство Арабаджиеви се укрива в жилище в близост до Барселона, което се ползва от българския гражданин Георги Семерджиев. Поради което колегите от Специализираната прокуратура поискаха чрез тази европейска заповед за разследване извършване на претърсване на жилището, използвано от този български гражданин“, уточни прокурор Арнаудова.

„Очакваме испанските власти да ни предоставят всички вещи, за които сме поискали съдействието на техните органи”, обясни тя. Държавното обвинение не разкрива дали Арабаджиеви са посещавали и други европейски държави, докато са били издирвани.

Синът Вълчо търка от месеци нара в ареста

От месеци в български арест е синът им Вълчо Арабаджиев, привлечен към наказателна отговорност за данъчни престъпления и пране на пари. На 2 септември 2018 г. съдът го пусна на свобода срещу 20 000 лева гаранция. На 11-и същия месец съдът отмени паричната гаранция и го върна в ареста. Защитата му тогава обясни, че Ветко и Маринела Арабаджиеви щели да се приберат  в България до няколко дни. На 27 септември Специализираният наказателен съд запорира банкови сметки, дялове в дружества и имоти на семейството. На 19 декември снимките им бяха публикувани на страницата на Интерпол.

Адвокатът няма официална информация

Адвокатът на Арабаджиеви Илиян Василев отказа коментар. Пред bTV той обясни, че няма официална информация за задържането и първите хора, с които говори по случая, били журналистите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай