Закопчаха ловец на бежанци (ОБЗОР)

Закопчаха ловец на бежанци (ОБЗОР) | StandartNews.com

Цацаров: Гражданските арести са недопустими

Доброволчески дружинки плъзнаха по границата в лов на бежанци. Сред най-активните се оказаха съмнителна група млади мъже от Бургас и региона. Социалните мрежи гръмнаха след разпространението на видеозаписи със задържането на нелегални мигранти от цивилни лица. Прокуратурата предприе бързи действия, за да прекрати незаконните арести.

Бившият член на наркобандата на Рижите и провъзгласил се за ловец на бежанци през границата Петър Низимов-Перата бе задържан във вторник. 30-годишният мъж е закопчан при зрелищна акция на антимафиотите в Бургас. "Ловецът на бежанци" е арестуван докато влиза в блок в жк "Възраждане". Задържането му стана само часове след като от районната прокуратура в Малко Търново обявиха, че той е разследван във връзка с незаконния арест на трима афганистанци в Странджа. Перата вързал ръцете им със "свински опашки", а кадрите от "гражданският арест" бяха разпространени лично от него в социалните мрежи. Перата е килия за 24 часа, но от прокуратурата съобщиха, че ще го задържат за 72 часа и ще поискат от съда постоянния му арест. Той ще бъде обвинен в престъпление по чл. 142а, ал. 1 от Наказателния кодекс - противозаконно лишаване от свобода. "Извършени са претърсвания в дома и автомобила му, отделно от това се идентифицират другите лица. Провеждат се и разпознавания, на които ще трябва да се идентифицират участвалите лица", обяви вчера главният прокурор Сотир Цацаров. Ако прокуратурата приеме, че Низамов е действал в рамките на организирана престъпна група, то наказанието е до 6 години затвор.

Граждански арест няма да бъде допускан, а прокуратурата ще преследва всеки, който е излязъл в гората на лов за бежанци. Това стана ясно от изявление на обвинител номер 1. "Абсолютно недопустимо е отряди, отделни лица, формирования, организации, както и да се наричат те, било отряди за защита, организации за съдействие и т.н. да се опитват да изземват функции на държавни органи, да си присвояват тези функции и да осъществяват това, което някои медии нарекоха лов на бежанци. Това няма да бъде допуснато и мога да гарантирам, че всички такива опити ще бъдат преследвани от прокуратурата с цялата тежест на закона", категоричен бе главният прокурор. "Едно е съдействието на полицията, едно е гражданското задължение на всеки от нас. Опитите на някой да се прави на гранична полиция, на криминална полиция или на каквото и да било друго са откровена форма на нарушаване на закона. Те са престъпление и ще бъдат преследвани като такова", подчерта обвинител номер 1. В скандалния видеоматериал за лова на мигранти. На него се виждат трима мургави мъже, проснати на земята с вързани със "свински опашки" зад гърба. Видеото предизвика остри реакции през последните дни.

Действията на Низамов и бандата му, които са известни с криминалните си действия в бургаския квартал "Меден рудник" на практика връщат силовите методи от началото на 90-те години. Под маската на патриотизма Низамов се провъзгласи за лидер на създадената от него организация "Цивилни отряди за защита на жените и православната вяра". Така те се опитват да изземват правомощията на Гранична полиция в МВР и да осъществуват т. нар. от тях "граждански арести". Перата е основен организатор на постоянните протести, които се провеждат всяка събота в центъра на Бургас срещу бежанците. Той защитаваше действията на ямболията Динко Вълев, който пръв обяви преди месец, че обикаля с АТВ крайграничните райони в търсене на нелегално преминали границата мигранти. Според запознати Перата е бил част от окръжението на скандалните братя Рижите, които често караха надрусани в Бургас. Преди повече от 6 години по-големият брат Калоян бе убит в автокатастрофа на входа на "Меден рудник", след като отне предимството на бившата барета Петко Лисичков.

През последните месеци Симеон Стоянчов- Малката Рижа беше постоянен "герой" в полицейските сводки - хващан е да кара надрусан, да буйства и псува служители на прокуратурата, да троши павилиони и всякакви други хулигански прояви. Стоянчов беше настанен и в Центъра за психично здраве заради съсипаното си психическо състояние от дългата употреба на наркотици.

Миков: Липсва капацитет в отговорните институции

Случаят със залавянето на имигранти от обикновени граждани в Странджа показва отсъствие на държавност. Това заяви вчера лидерът на БСП Михаил Миков. Според него това е ясен знак какво е състоянието на охраната на обществения ред. Лидерът на социалистите припомни, че в Северозападна България също имаше доброволни групи, които охраняват села."Липсва капацитет в отговорните институции, който се запълва с киберсигурност", обясни той. Това е темата, по която президентът Росен Плевнелиев предложи свикване на КСНС, а не кабинетната "киберсигурност".

ДПС зове държавата да поеме функциите си

Държавата трябва да си поеме функциите. Затова настоя съпредседателят на ДПС Рушен Риза в коментар за т.нар. граждански отряди. Той смята, че функциите им трябва да са ясно регламентирани.

"Какво значи със свински опашки да връзваш хора, да ги задържаш с ловни пушки. Това е незаконно, нищо, че обслужва косвено националния интерес", възмути се Янко Янков от ДПС, зам.-председател на Комисията по отбрана. По думите му сезирането на институциите трябва да се поощри, но не и самоуправството, което освен всичко друго крие риск за живота на двете страни. Засега ДПС още не е обмисляло да предприеме конкретни законодателни инициативи.

ВМРО предлага адвокатска защита на доброволните отряди

ВМРО предлага адвокатска защита на всички, свързани с т.нар. "доброволни отряди", срещу които прокуратурата провежда мерки.

"Уведомявам всички засегнати от мероприятията на БХК, либералстващите полезни идиоти и прочее приятели на бежанците и действията на прокуратурата, всички разследвани, задържани, обвинени по този повод, че ще им предоставим възможно най-добрата адвокатска защита. На наши разноски и за наша сметка, така както предоставихме адвокатска защита в предишни подобни случаи", съобщи вчера през Фейсбук евродепутатът Ангел Джамбазки. Той бе категоричен, че няма да оставят никого без защита или подкрепа в тази ситуация.

Според него доброволците "установяват на място млади афганистанци, иракчани, еритрейци, алжирци и прочее "сирийски майки с деца", незаконно преминали държавната ни граница и осъществили състава на престъпление по смисъла на Наказателния кодекс (НК) и уведомяват властите в държавата за местонахождението на въпросните лица". Джамбазки пита и на колко от преминалите незаконно границата са били повдигнати обвинения предвид обществената опасност на нарушението. НК предвижда затвор до 5 години и глоба от 100 до 300 лв.

Йотова: Миграционният поток може да се отклони през България

"Затварянето на досегашния балкански маршрут на миграцията ще отклони бежанките потоци през България и Албания", заяви Илияна Йотова по време на дебат в пленарна зала на Европейския парламент за цялостен подход към миграцията.
Според нея Европа продължава да прави политика "на парче" за разрешаване на бежанската криза. "Не може да има успешна миграционна политика само за една външна граница или само с една споразумение, в случая - сключеното с Турция", подчерта Йотова. Тя остро разкритикува подписаното споразумение ЕС - Турция, което вече започва да буксува и да създава повече проблеми, отколкото конкретни резултати. Йотова коментира и представените миналата седмица идеи на Европейската комисия за промяна на Дъблинския регламент. Реформата първоначално предвиждаше отмяна на текста, който задължава бежанците да получават убежище в първата страна от ЕС, в която са пристигнали. Именно този текст доведе до големи натрупвания на мигранти в страните от външните граници и създава потенциални рискове за тези страни, включително и за България.

Турция ни помага в борбата срещу тероризма

Бежанската криза, терористичните заплахи и борбата с организираната престъпност бяха сред темите, обсъдени вчера по време на срещата на министър-председателя Бойко Борисов с главния прокурор при Върховния съд на Република Турция Мехмет Акарджа, съобщи правителствената информационна служба.

Борисов и Акарджа се обединиха около тезата, че общите усилия между държавите са единственото ефективно противодействие на терористичните заплахи. Борисов подчерта, че страната ни полага огромни усилия да противодейства на бежанския поток и трафика на хора. По думите му, е необходимо задълбочаване на сътрудничеството между партньорските служби като част от мерките срещу тероризма и миграционния поток. "Заедно с главния прокурор на Турция в състава на делегацията са и ръководители на отдел "Тероризъм" в тяхната Върховна прокуратура, както и на отдела, който се занимава с трафик на наркотици и оръжие. Обсъждат се въпроси, които са свързани с бежанската криза, състоянието по границата, както и въпроси, свързани с тероризма от взаимен интерес", коментира главният прокурор Сотир Цацаров след срещата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай