Задържаха мъж за разпространение на детска порнография

След получена информация от страна на Европол и извършена от ГДБОП-МВР проверка

Задържаха мъж за разпространение на детска порнография | StandartNews.com

Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност 47-годишен мъж за държане и разпространение на порнографски материали с непълнолетни лица.

След получена информация от страна на Европол и извършена от ГДБОП-МВР проверка е установено, че 47-годишният Г.Д. разпространява порнографски материали, за създаването на които са използвани лица ненавършили 18 години.

На 02.09.2021 г. по време на претърсвания и изземвания от дома на Г.Д. в гр. София, ж.к. „Люлин“, са намерени преносим компютър и множество носители на памет. На част от тях е изготвена експертиза, от която е видно, че една флаш памет съдържа над 30 000 файла с детска порнография.

В периода от 06.06.2021 г. до 09.06.2021 г. чрез електронна пощенска кутия Г.Д. е изпратил на неустановено лице, множество порнографски материали (снимки и видео) по смисъла на чл. 93, т. 28 от НК. За създаването им са използвани лица, ненавършили 18 години и лица, които изглеждат като такива - престъпление по чл. 159, ал. 4, вр. ал. 2, предл. 1-во НК. От кореспонденцията между двамата може да се изведе обосновано предположение за трайност на извършваната от Г.Д. престъпна дейност.

За извършеното от обвиняемия престъпление по чл. 159, ал. 4, вр. ал. 2, предл. 1-во НК е предвидено налагана на наказание „лишаване от свобода“ до шест години и глоба до осем хиляди лева, същото се явява тежко по смисъла на чл. 93 т. 7 от НК.

Предвид опасността обвиняемият да извърши друго престъпление, наблюдаващият прокурор е постановил задържане за срок до 72 часа.

Предстои утре, 04.09.2021 г., да бъде внесено искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай