Вторник,

Задържаха група, събирала силово бързи кредити

От: Мартина Суботинова -
185
Задържаха група, събирала силово бързи кредити
A
A
A

10 души са задържани за изнудване чрез заплахи за убийство и физическо насилие на длъжници към кредитни фирми. Това стана ясно на брифинг на изпълняващия функциите ръководител на Специализираната прокуратура прокурор Валентина Маджарова.

Първоначално били задържани 20 души, но след анализиране на доказателствата, открити при обиските прокуратурата задържала 10 души.

Групата действала на територията на София, Дупница, Бобов дол и Радомир. Престъпниците откривали и хора, готови да продадат гласа си срещу заплащане. Има повдигнати обвинения за вторична престъпна дейност. Някои от членовете на групата са криминално проявени и осъждани за престъпления против личността и против политическите права на гражданите.

Механизмът на групата се опира на правомерно отпуснати средства от фирми, раздаващи бързи кредити, но след това започвало силово събиране на паричните средства.

Докладвани били няколко случая, които касаят силови действия по-особен интензитет. Престъпниците държали под финансова зависимост конкретен брой лица, като обаче парите били дадени и получени правомерно, обясни прокурор Маджарова.

Парите, които се отпускали, били около 1000 - 1200 лв., оскъпяването било в размер на 12-20%. Парите трябвало да бъдат върнати за около месец, но дейността за отпускането на бързите кредити били напълно легална.


Всички новини от категория Крими.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички