Задържаха две ченгета за разпространение на дрога

Полицаите са от столичното Второ РПУ

Задържаха две ченгета за разпространение на дрога | StandartNews.com

Двама полицаи от столичното Второ РПУ са задържани като част от група за разпространение на наркотици. Те са били на длъжност "Старши инспектор" в група "Охранителна полиция". Общо 10 души са арестувани при акцията на ГДБОП и Специализираната прокуратура. Лидерът на групата обаче не е сред тях, съобщи на брифинг говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева.

Служителите на МВР са подпомагали дейността на бандата като разчиствали терена от други разпространители на дрога. Освен това те задържали посочени от ръководителя на групата лица срещу заплащане. Установени са и случаи, при които на хора е била обещавана и осигурявана лична охрана, ако си закупуват или разпространяват наркотици за групата.

Разследващите са събрали доказателства, че единият от полицаите е пренасял наркотици в патрулния автомобил по време на изпълнение на служебните си задължения.

"Срещите между полицейските служители и членовете на групата се провеждали в сервиз за автомобили с цел да не се буди подозрение. Наркотичните вещества са намерени на различни места в обитаваните от обвиняемите жилища. На всички е повдигнато обвинение за участие в организирана престъпна група, с цел разпространение на наркотични вещества като по отношение на 8 от лицата Специализиран наказателен съд е определил мярка за неотклонение "Задържане под стража". На един от тях е определена мярка за неотклонение - парична гаранция, а другият участник от групата е обявен за общодържавно издирване, като предстои издаването на европейска заповед за арест", допълни Милева.

Тя уточни, че групата е действала поне от 2017 г., като от около година е била разследвана. Използвани са Специални разузнавателни средства, за да бъдат уличени полицаите и останалите членове на бандата.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай