Враца въстана срещу трима мутри убийци

Искат Цофъра, Акулата и Скинара да изгният в затвора, а не Темида да ги покрива

Враца въстана срещу трима мутри убийци | StandartNews.com

Враца. Няма по-голяма болка от тази да изгубиш детето си. Но лекарското семейство от Враца Светослав и Нонка Димитрови вчера се простиха със сина си Николай. И раната от загубата никога няма да зарасне. Няма нищо по-страшно от празния чин. Но на чина на Ники в елитното училище "Христо Ботев" вчера имаше само цветя. Директорът Виктор Кръстев обяви ден на траур и спусна черен флаг пред школото. Страницата на гимназията почерня. Приятели и съученици на момчето сложиха черни лентички на профилните си снимки. "Почивай в мир, дано несбъднатите ти мечти те съпътстват там, където няма болка. Боже, пази децата ни! Поклон! Това можеше да е всеки от нас!", е коментирал бивш възпитаник на училището.

Ники така и не започна учебната година, защото го пребиха на 30 август и след продължителна кома издъхна в събота в "Пирогов". Не се събуди. А съучениците му от Х "Б" клас се сбогуваха с него. На поклонението в дома му на булевард "Христо Ботев" се стекоха стотици - преподавателите и съучениците му, приятелите му от танцовия състав, в който играеше до последно, и от футболния отбор, в който риташе. Пред паметта му склониха глави родители, колегите на родителите му, близки и съседи. Момчето беше погребано след обяд в Берковица, родния град на майка му.

А градът под Вола изкрещя: "Непримиримост"! "Трябва да сме непримирими с това, което се случва в града ни. Не трябва подобни трагедии да се повтарят. В памет на Ники нека не допускаме опорочаване на съдебния процес, за да може виновните да си понесат отговорността и наказание - до живот", призовават от социалните мрежи. Създадената група във Фейсбук организира протест пред Съдебната палата в четвъртък. Тогава от 14 часа в Окръжния съд ще се гледа мярката за неотклонение на врачанските бабаити Иван Каменов - Цофъра, Ивайло Иванов - Акулата и Калин Димитров - Скинара. Тримата са в ареста от седмица с обвинение за нанасяне на тежка телесна повреда по хулигански подбуди. След смъртта на Ники обаче обвинението им ще бъде променено и те ще трябва да носят отговорност за убийство, съобщиха от прокуратурата.

Нощта на 30 август се оказа фатална за Ники. По ирония на съдбата момчето, което въобще не си пада по кръчмарските сбирки, попаднало с компанията си в култовата дискотека "Бирхале", която е част от комплекс с ресторант и хотел до централния площад на града. По време на веселбата обаче между неговата и съседна компания избухнал скандал. В караницата се намесили тримата охранители - Цофъра, Акулата и Скинара. За да не става меле и да си развалят съвсем настроението, Николай и приятелите му си тръгнали кротко. Но тогава вместо нещата да се успокоят, станало страшно. Цофъра настигнал Ники и го бутнал по стълбите. Момчето паднало и си ударило главата жестоко. След това, според свидетели, якият бодигард започнал да скача върху ученика, който бил проснат на земята. После пребитият тийнейджър се прибрал, но се почувствал много зле. Родителите му го закарали във врачанската болница, но вместо да се оправя, състоянието му се влошавало. След няколко дни изпаднал в кома и го приели по спешност в "Пирогов", където издъхнал на 12 октомври.

Още докато Ники се бореше за живота си в клиниката, врачани се чудеха защо се бави разследването на побоя и защо няма задържани за него. Така близо месец досъдебното производство вървеше срещу неизвестен извършител, докато в крайна сметка тримата охранители бяха оковани. Миналата седмица Районният съд ги остави за постоянно в ареста. Предстои магистратите от окръжния съд да се произнесат по мярката им по новото обвинение в убийство по хулигански подбуди. Това престъпление според Наказателния кодекс се наказва с лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна.

Врачани разбират, че никакво наказание, колкото и сурово да е то, няма да върне Ники, нито пък ще утеши родителите му. Но искат възмездие. Сред съболезнованията, които прегряха форумите обаче, много силно се откроява недоверието на хората в съдебната система. "Няма правосъдие в този град, но аз съм родител и ако така постъпят с моето дете, ще ги копая на Вола да ги ядат лешоядите", кани се баща, който се е подписал с името Петър. "Смърт на такива копелета, да изгният в затвора", кълне ги друг родител. "Цофър, дано и твоята майка те види в ковчег". Това пожелава тийнейджър на бодигарда бияч. "Затвор до живот, изроди!", изригва ученичка.

Класната на Ники Малина Павлова определи насилието над него като зверство. "Тази жестокост трябва да получи своето възмездие", смята тя. Преподавателката обаче си обяснява действията на нападателите с чувството им за безнаказаност.
Директорът на училището Виктор Кръстев пък призова институциите и обществеността да си подадат ръка срещу нарастващата агресия

Според него законодателството трябва да бъде променено така, че тези, които причинят детска смърт, да се наказват по най-жестокия начин. За Кръстев здравето и животът на децата трябва да станат приоритет.

Вчерашният Петковден, уви, не е първият траурен ден за най-старото и многолюдно врачанско школо. Точно преди година училището спусна черното знаме заради смъртта на седмокласничката Екатерина, която полетя от шестия етаж на блок до болницата. Вчера родителите на Катето също се сбогуваха с Ники. В началото на юни пък снайперисти стреляха по възпитаници на училището в голямото междучасие и улучиха три момичета и едно момче. За късмет деветокласниците не пострадаха сериозно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай