Внимавайте! Опасни играчки за ЧНГ

Става въпрос и за електрически светлинни гирлянди и пиротехнически изделия.

Внимавайте! Опасни играчки за ЧНГ | StandartNews.com

Масови несъответствия са открити при предлаганите на пазара играчки, електрически светлинни гирлянди и пиротехнически изделия. Това установи проверка на  Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) в рамките на кампания „Безопасна Коледа 2020“.

От 289 играчки, включващи електрически изделия и балони, 112 не отговарят на нормативните изисквания за наличие на СЕ маркировка за съответствие.

Други 79 играчки хем имат инструкции за употреба, хем не съответстват по обем и съдържание на посочените от производителите. Установено е още, че друга група 80 играчки е с неизвестен адрес на икономически оператор.

Открити са и играчки, които не отговарят на съществени изисквания за безопасност. 

При пиротехнически изделия от 124 инспектирани от различни категории, 19 са с отклонения - без СЕ маркировка за съответствие, без предупредителни текстове на български език и без упоменат търговец.

60 от 206 проверени електрически светлинни гирлянди, също са извън норма. Масовите нарушения при тях са липса на инструкции за употреба на български език и  без наименование и адрес на търговеца, пуснал продукта на пазара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай