Внимание! Ковид-крадци - пазете дома си

Представят се за служители на РЗИ

Внимание! Ковид-крадци - пазете дома си | StandartNews.com

  • Представят се за служители на РЗИ
  • Нашите служители нямат право да влизат в частни домове, обяви здравната инспекция

Пазете дома си и не пускайте непознати, които се представят за каквито и да било инстутиции. Плъзната Ковид-крадци.

Нова измамна схема действа на фона на страховете на хората от заразяване с коронавирус. Измамници се представят за служители на столичната здравна служба и така без проблем си осигуряват достъп до частни домове. Най-често се насочвали към скъпи имоти в елитни квартали. А веднъж попаднали вътре, крадат каквото могат, съобщи Нова ТВ.

Схемата е нова и все още непозната и за полицията. От Регионалната здравна инспекция разказаха за два такива случая - в кооперация в „Бояна”. Към момента извършителите са неизвестни. Жертвите дори не могат да ги разпознаят, защото били облечени с маски и защитни костюми.

Преди дни пред кооперация в квартала се появили двама мъже, облечени в защитни костюми, с маски и очила. След като им отворили, се представили за служител на РЗИ и безпроблемно влезли в имота.

Всички помислили, че са там, за да дезинфекцират срещу COVID и така никой не им поискал документи за самоличност. По-късно едно от семействата разбира, че от дома им липсват бижута. Други съседи пък са с разбита врата. Потърпевшите веднага се обадили в РЗИ и така разбрали, че мъжете изобщо не са пратени от тях.

„Господинът, който ми се обади, ме попита защо наши служители не се легитимират и влизат, без да се представят. Аз отговорих, че нямаме такава служба и не правим такава дезинфекция”, обясни Виолета Минева, кол център в СРЗИ.

След случая в блока са категорични, че спешно ще засилят охраната.

От полицията заявиха, че подобна измамна схема не им е позната. А от РЗИ призоваха хората да са бдителни и уточниха, че техни служители нямат правомощията да влизат в частни домове.

„РЗИ отговаря само за обектите с обществено значение и са по Закона за здравето, а жилищните сгради не спадат към тази група”, обясни Руслана Петрова, пиар на СРЗИ.

Паниката и страхът след пандемията правят хората два пъти по-невнимателни и доверчиви, поясняват психолозите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай