Вижте всичко за задържания убиец в Сотиря

Той се е признал за виновен, бил е прострелян от граничен полицай

Вижте всичко за задържания убиец в Сотиря | StandartNews.com

Хванаха предполагаемия убиец на детето в Сотиря, научи NOVA. 7-годишно момиченце беше изнасилено и пребито до смърт в сливенското село. Това потвърди пред NOVA главният секретар на МВР гл. комисар Ивайло Иванов.

"Потвърждаваме, че той е извършителят на жестокото убийство. При задържането е оказал съпротива. Откаран е в сливенската болница", каза още той. 

Заподозреният се е криел в изоставена постройка във вилната зона край село Сотиря. При поява на полицаите той е тръгнал да бяга. Тогава е бил прострелян в крака от служител на реда, научи NOVA от свои източници.

„Колегите са го преследвали доста време”, каза още той. „В момента е в болница. Има рани. Нямаме теза какви са мотивите на извършителя", допълни Иванов в ефира на Новините на NOVA.

На извънреден брифинг по-късно, той даде повече подробности относно  задържането. "Получихме няколко сигнала на обяд. Проверихме ги. Заподозреният беше засечен в района. Започна продължително преследване. Издирваният е бил задържан за кратко от местно лице, но въпреки това е успял да избяга. След това колегите ни влязоха в дирите", каза той. 

Вижте снимки на заподозрения пред болницата. Автор: Георги Мангинов, Sliveninfo.bg

"Последва около 2 часа преследване. Бяхме на крачка след него. В момента е задържан и се работи с него. Колегите са стреляли. Има наранявания по краката. Не изпълняваше никакви разпореждания. Наложило се е колегите да използват оръжие. Нямаме потвърждение дали към този момент нараняванията са от стрелба или от това че е вървял в тази местност", коментира още Иванов.

Запитан дали издирваният убиец е влязъл в къща, за да се укрива, Иванов заяви, че нямат такава информация. По думите му няма данни заловеният да е имал съучастници.

"Получихме информация, че негови близки са знаели за извършеното престъпление, но до този момент те ни го спестяваха. Когато потвърдим информацията – ще ви го кажем”, заяви главният секретар на МВР.

„Предстои в понеделник да бъдат повдигнати обвинения на Мартин Стоянов Трифонов. Той в момента е в болница. Събрани са всички необходими доказателства. Изготвено е постановление за ДНК експертиза, утре ще имаме и резултати от нея. Цялата операция приключи успешно”, заяви окръжният прокурор на Сливен Пламен Стефанов. „Заподозреният е 21-годишният Мартин Трифонов. Той е безработен, асоциален тип, няма приятелства, семейството му е в много тежко финансово положение, той е без образование”, обясни главният секретар на МВР. "Осъждан е и е лежал в затвора за прояви на блудство към негова близка", допълни още той.

Подстъпът към вилната зона край селото продължава да бъде блокиран. Натам са били изпратени няколко буса с жандармерия и „Гранична полиция” със следови кучета.

От Министерството на правосъдието потвърдиха, че от март 2017 до април 2018 година Трифонов е излежавал присъди за блудство в Бургаския затвор.

Две момчета, които са помагали на полицията по време на гражданския арест, разказаха за NOVA какво знаят за предполагаемия убиец.

„Аз, Андон, две момчета и едно момиче тръгнахме да го търсим нагоре по реката. Стигнахме до третата бара и започнахме да се връщаме. Навръщане видяхме две коли на „Гранична полиция”. След секунди чухме как един от органите на реда каза: „Стой, не мърдай!”. Започнахме да го преследваме по черния път”, разказа 19-годишният Тихомир.

„Полицаите ни казаха, ако го видим, да сигнализираме веднага и да го подгоним. Той мина покрай мен и го замерих с едно дърво. Не можах да го улуча. Взех един камък и успях да го уцеля. Всички полицаи тръгнаха след него. Органите на реда стреляха нагоре във въздуха и мисля, че един път го простреляха. Той се скри в една изоставена къща. Органите на реда влязоха и го заловиха”, каза още 14-годишният Андон. Той сподели, че през годините двамата са имали дрязги.

Хората от селото твърдят още, че издирваният е лежал в затвора за кражби. Свързват името му и с фатален инцидент, станал преди година. Мартин минавал покрай една от къщите във вилната зона, когато го подгонили кучетата пазачи, живещи в двора й. Собственикът на имота се намесил и опитал да укроти животните. Те обаче се нахвърлили върху стопанина си и го нахапали до смърт. За случилото се тогава разказа и самият Мартин пред камерата на NOVA.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай