Вечен затвор за убиеца от Сотиря

Апелативният съд в Бургас потвърди изцяло доживотната присъда без право на замяна

Вечен затвор за убиеца от Сотиря | StandartNews.com

Апелативният съд в Бургас потвърди изцяло доживотната присъда без право на замяна на 21-годишния Мартин Трифонов, който изнасили и уби по особено мъчителен начин 7-годишната Кристин Георгиева от сливенското село Сотиря.

Втората инстанция остави в сила и постановените от Окръжния съд в Сливен в края на януари обезщетения в общ размер от 600 000 лв., които убиецът трябва да изплати на майката, бабата и дядото на убитото дете. Мартин Трифонов трябва да изтърпи наказанието си при първоначален специален режим.

Жестокото убийство на момиченцето бе извършено на 15 август 2019 г. 21-годишният извършител пък бе задържан след почти 24-часово издирване, след като бе прострелян в краката, тъй като оказа съпротива. Заради раните си Мартин Трифонов бе опериран в сливенската областна болница и стабилизиран.

Болничната му стая се охраняваше от полиция, тъй като съдът му наложи постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража", след като заседава в същата болнична стая. След това той бе преместен под охрана в болницата на затвора в София, а през януари т.г. застана и пред Окръжния съд в Сливен и получи най-тежкото предвидено от закона наказание.

Адвокатът на Трифонов твърди, че при определяне на наказанието съдът е бил под натиска на обществения интерес и медийното отразяване на случая.

Според защитата на изверга първата инстанция е определила наказанията при превес на смекчаващите отговорността обстоятелства, като неправилно е посочила като смекчаващо отговорността обстоятелство единствено младата възраст на подсъдимия, а не е ценила като смекчаващи обстоятелства самопризнанието на подсъдимия, социалното му и затруднено материално положение, средата, в която живее и е израснал той.

Решението на Бургаския апелативен съд обаче не е окончателно. То подлежи на обжалване и протест пред Върховния касационен съд.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай