Вальо Топлото оправдан и на втора инстанция

Съден бе за присвояване на 4,5 млн. лв. от "Топлофикация"

Вальо Топлото оправдан и на втора инстанция | StandartNews.com

Бившият шеф на столичната "Топлофикация" Валентин Димитров е оправдан и на втора инстанция по делото за присвояване на близо 4,5 млн. лева от дружеството, съобщи lex.bg.

Софийският апелативен съд (САС) реши, че 14 години след началото на разследването няма нито преки, нито косвени доказателства, които да подкрепят тезата на прокуратурата. Това е най-дълго продължилото дело срещу Димитров, внесено за пръв път в съда преди 12 години, по което той беше и осъждан, и оправдаван.

Миналата година градският съд оправда Димитров и подсъдимата с него шефка на фирма "Шибър" Мая Стоилова. 

Според прокуратурата присвояването е ставало като парите от "Топлофикация" са превеждани на "Шибър" в нарушение на Закона за обществените поръчки (ЗОП), сумите били завишени, доставките били ненужни, а освен това стойността на отделните изделия била фактурирана на части.

От решението на апелативните съдии обаче става ясно, че от събраните и приети по делото доказателства, не само не може да се направи подобно заключение, а напротив - изводът е, че процедурата е била напълно законна и прозрачна.

Търгът е бил проведен по правилата на международните банки, като именно те са одобрили за доставчик германската фирма "Адамс Арматурен", а тя пък е имала само един представител в България и това е била "Шибър".

В тази връзка пък САС казва сега, че престъплението не може да се докаже дори и да се приеме тезата на прокуратурата, че въпросните доставки са били предназначени за нужди на "Топлофикация", които са извън проекта.

По друг спорен елемент от обвинението, свързан със завишената цена на изделията, доставени от "Шибър", съдът подчертава, че по делото няма доказателства за това как е формирана пазарната им цена.

 А това е задължително, след като обвинението е изчислило щетата от близо 4,5 млн. лева, като е посочило разликата между средна пазарна цена и реално платената от "Топлофикация

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай