Ужас! Крадат коли с нов метод. Наричат го куфар

1495 автомобили откраднати за година, каза Сарафов

Ужас! Крадат коли с нов метод. Наричат го куфар | StandartNews.com

Организирани групи извършват автокражбите в България, като огромната част от автомобилите се крадат за минути, след това се разглобяват и продават на части втора употреба, а други се изнасят за Русия и страни от бившия СССР.

Миналата година са били откраднати 1495 коли, а разкритите кражби са 343. Осъдените крадци са 154 и оправдан е един, но само 56 са влезли в затвора. Това заяви зам.-главният прокурор и шеф на следствието Борислав Сарафов.

Той разясни как обикновено действат групите.

„Бригада от десетина човека за 3-4 часа разфасова автомобила – като пирани се нахвърлят върху колата и я разфасоват до последния детайл. След това заминават за автоморги, автокъщи и магазини за части втора употреба“, каза Сарафов и добави, че до момента са идентифицирани 35 души, всеки от които ръководел определена група.

Говорителят на главният прокурор Иван Гешев Сийка Милева описа и новите методи за кражба на коли.

„След жилището, една от най-скъпите вещи на бъгларина е неговият автомобил и загубата му доста често се превръща в огромна щета за личния и семейния му живот. За съжаление автоджамбазите стават все по-иновативни. Безключовото палене на автомобил е от най-удобните екстри в новите модели, но това се използва от автоджамбазите и те успяват да прихванат сигнала от ключа и да го прехвърлят на друго устройство.

Такъв е новият метод „куфар“, известен с това, че устройствата за прихващане се побират в малък куфар“, каза Милева и обясни, че преди крадецът е трябвало да е на максимум метър от ключа, за да го прихване, а сега може го направи и от 5 метра. Затова често крадците влизали в дворовете на къщи и само се доближавали до вратата на домовете на собствениците, за да успеят да засекат ключа и да откраднат след това автомобила.

Такива устройства се продавали за 60 000 лева на черния пазар.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай