Цв. Василев давал по 25 бона на Костов месечно (ОБЗОР)

Всички наеми от офисите в сградата на "Цар Борис ІІІ" отивали за Мина Костова и баща й

Цв. Василев давал по 25 бона на Костов месечно (ОБЗОР) | StandartNews.com
  • Всички наеми от офисите в сградата на "Цар Борис ІІІ" отивали за Мина Костова и баща й

25 000 лв. е била месечната издръжка на Иван Костов от банкера беглец Цветан Василев - обвиняем за аферата на века: източването и умишления фалит на КТБ.
Цветан Василев ми разпореди да намеря начин и да превеждам всеки месец на фирма на Иван Костов по 25 000 лева, разкри пред Специализирания съд основният свидетел по делото КТБ Бисер Лазов. С неговите показания започнаха разпитите по делото днес.
Лазов поиска да направи изложение преди да започне да отговаря на въпроси. Разказа, че е срещнал Цветан Василев още през 1994-95 година, когато работел в ЦКБ.

Беглецът: За да съществува, банката има нужда от лоби

Банкерът беглец имал кредо - за да съществува една банка, тя трябва да има лоби, продължи с разкритията си Лазов. По думите му през всичките години оттогава е имало връзка между Костов и Василев. Едно от първите неща, които направил през 2000 г., когато бил поканен за изпълнителен директор на малката  тогава КТБ, било дарение за фондация "Демокрация".

Виждал съм много пъти Иван Костов при Цветан Василев, свидетелства Лазов. И разказа покъртителна случка. Веднъж през 2010 г. Василев го извикал на кръстовището на бул. "Пушкин" и "Борис Трети". Спуснали се по локалното в посока "Пирогов" към сграда на бул. "Цар Борис Трети" 159. Когато спрели, за да я огледат, дошла дъщерята на Иван Костов - Мина.

Мина Костова прибирала наема от билдинга на Василев

"Гледахме сградата и Василев се ангажира негови дружества да я напълнят под наем, който да получава Костова", разказа Лазов.

До 2013 г. всички фирми на Василев били преместени там. Тогава шефът на фалиралата КТБ разпоредил на счетоводителя си да изплаща на Мина и Иван Костови по 25 хил. лв. на месец. Бисер Лазов бил изпратен на среща с бившия премиер и дъщеря му, на която да се разберат как да оформят плащането. Сключен бил договор между две фирми от двете страни. Месечните траншове продължили да се изплащат редовно до затварянето на КТБ.

Лазов: Първото подставено лице на Цветан Василев бях аз

Част от служителите на Цветан Василев са ставали подставени лица на фирми, разказа във втората част от разпита си пред спецсъда основният свидетел по делото за източването на КТБ Бисер Лазов и допълни, че така се засвидетелствало доверието към банкера. А той им обяснявал, че това са доверени дружества, които ще донесат печалба. Именно чрез тези фирми били "превъртани" пари. А подставените лица не получавали нищо. Първото му подставено лице бях аз, каза пред съда Лазов

Една от големите сделки била придобиването на жп завода в София, който бил в ликвидация. Купени били стотици декари земя, а фирмата, през която минала сделката получила добро реноме.

С друга фирма пък били купени акции на "Дунарит". Наложило се фиктивният й собственик да обяснява пред Финансовото разузнаване, че сделката е стабилна и е финансирана от банка. Така 5-6 години оставало усещането, че финансирането на инвестициите на Василев е нещо, което носи положителни резултати.

Гешев: Това е началото, ще има още интересни разкрития

90% от истината кой открадна тези 7 млрд. лева от българските граждани, които бяха вложители в КТБ, къде отидоха парите, защо се случи всичко това, кои са отговорните лица, може да бъде разбрана от показанията на свидетеля. Това каза на брифинг заместник-главният прокурор Иван Гешев за разпита на основния свидетел Бисер Лазов по делото „КТБ“, предаде агенция „Фокус“.

„Изразявам се образно - той е бил "дясната ръка" на подсъдимия Цветан Василев“, заяви Гешев.

Попитан как му звучи казаното от основния свидетел и дали се говори за изграждане на схема преди фалита на банката, Гешев коментира:
„Звучи ми категорично, че това е така. Присъствал съм на голяма част от разпитите. Това, което този свидетел казва, не се различава от казаното в хода на досъдебното производство“.

„Мога да кажа, че това е само началото. Предстоят много интересни неща, ако той разкаже това, което е разказал пред разследващите органи“, обясни зам.- главният прокурор.

„Целта на прокуратурата е българските граждани да разберат истината. Според мен могат да я разберат само от това дело“, подчерта Гешев. Според него разпитът ще продължи доста съдебни заседания. Делото наближава до структурирането на организираната престъпна група.

Гешев не изключи в стратегията си за защитата по делото адвокатите на Цветан Василев да се опитат да компрометират Бисер Лазов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай