Трафиканти закарали 167 души на работа във Франция

Възнаграждението, което са присвоявали, е влагано в имоти във Франция

Трафиканти закарали 167 души на работа във Франция | StandartNews.com

Общо 167 души са станали жертва на организирана престъпна група за трафик на хора с цел трудова експлоатация, съобщи ръководителят на Специализираната прокуратура Димитър Франтишек Петров във връзка със съвместното разследване на български и френски власти срещу международната банда.

Възнаграждението, което са присвоявали, е влагано в имоти във Франция от страна на българските участници в групата, обясни наблюдаващият прокурор Евгения Деянова.

Купувани са имоти, открит е и магазин, в който е търгувано със стоки, поради което разследването е насочено и към изпиране на пари, придобити в резултат на тази дейност.

Възнаграждението, което е трябвало да получават работниците, е в порядъка на 1700 евро. Тези пари обаче не са стигали до тях, тъй като участниците в схемата са удържали това, което са платили на работниците за прехрана.

Удържали са по 200 евро за транспорт, каквато уговорка не е имало, както и други разходи. Така, на практика, българските работници са оставали без възнаграждения. Някои от тях дори не са имали средства, за да се върнат обратно в България.

Става въпрос за хора с нисък социален статус и с недобър социален опит, поясни Евгения Деянова.

Властите на България и Франция с подкрепата на Европол неутрализираха престъпна група, замесена в търговия с хора с цел експлоатация на работна сила и пране на пари. Акцията е проведена на 17 септември и в нея са участвали повече от 80 български и френски разследващи служители.

Френските власти са арестували четирима членове на групата – трима българи и един французин. Българите в престъпната група подлъгвали свои сънародници, а французинът се занимавал с логистиката, включително организиране на настаняването на работниците.

Преди да започне разследването в ГДБОП са постъпвали много сигнали от различни хора, които са ходили да работят сезонна работа, не са получавали възнаграждения или са получавали по-малки възнаграждения, поясни комисар Людмил Попов - началник на отдел „Противодействие на трафика на хора“ в ГДБОП.

По думите му българските колеги, които бяха на място с френските служители, откриха множество бусове, с които са транспортирани незаконно работниците. Досъдебното производство по случая е образувано у нас  през месец май т. г., а в хода на предприетите действия ГДБОП  е получила потвърждение, че въпросната група действа на територията на Франция и България, уточни прокурор Деянова.

Ръководителят на Специализираната прокуратура съобщи, че Евроджъст даде заслужена оценка на резултатите от проведената операция  - в резултат на екипните действия е разбит един от най-големите канали за трафик на хора с цел трудова експлоатация на територията на Европа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай