Събота,

Трафикант си прави реклама как прекарва бежанци през оградата ни

От: Стандарт -
392
Трафикант си прави реклама как прекарва бежанци през оградата ни
A
A
A

Трафикант на бежанци се рекламира в социалната мрежа Тик-Ток как опъва стълба на оградата по границата ни с Турция и група от поне 30 мигранти минават без проблем.

Видеото е гледано хиляди пъти, но не става ясно точно на коя дата този месец е записано.

Под него валят всякакви коментари, които след това се трият в зависимост от съдържанието им и информацията, която съдържат. Според няколко от тях обаче каналджията е познат на службите ни и е от арабски произход. Чрез Тик-Ток освен че си правел реклама, но и набирал групи за нелегално преминаване през българо-турската граница.

Клипът започва с указания на арабски език, които дава трафикантът на бежанците. Вижда се как няколко яки мъже започват да разпъват стълба. Подпират я на оградата и като на парад съвсем спокойно започват един по един да се изкачват по нея, пресичайки нелегално границата ни. Според гранични полицаи видеото е заснето преди около две седмици и е от района на Малко Търново.

По този участък на оградата има видеонаблюдение от камери, но не е ясно дали в този момент са работили и дали въпросната група е била заловена.

Чуват се и призиви "Айде, айде", с които каналджията подканя мигрантите по-бързо да прескачат. Той е единственият, който носи черна маска с прорез на очите, но през цялото време позира пред камерата. В същото време човекът, който снима рекламния клип, се спира и дава близък план на хората, които прескачат оградата.

"Въпросният арабин е познат на нашите служби, както и на турските. Редовно опитва да прекарва големи групи, но до момента няма присъда и висящо дело", обясняват агенти на ДАНС пред "Телеграф".

По думите им в момента на браздата с Турция имало сериозен натиск, а мигрантите се движели в големи групи от по 50-60 човека. Причината била, че когато е студено, каналджиите гледали да ги прекарват нелегално по този начин, за да си помагат по време на тежкия преход по време на снеговалеж. Освен това се забелязвала и друга тенденция. Когато командировани полицаи по браздата виждали, че към нас идват големи групи, ги отблъсквали, но след ден-два отново виждали как същите хора напират да влязат у нас, но през друг участък на оградата, пише glas.bg.


Всички новини от категория Крими.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com