Тече проверка за чудовищна схема по сигнал на ДПС

За т.нар. златни паспорти на чужденци у нас

Тече проверка за чудовищна схема по сигнал на ДПС | StandartNews.com

Прокуратурата започна проверка по сигнала на ДПСсвързан с т. нар. златни паспорти. Депутатът от партията Хамид Хамид определи случая като "чудовищна схема", според който над 120 души от Русия и Китай са получили неправомерно гражданство, право на пребиваване или инвестиционни сертификати в България.

Хамид  обвърза Кирил Петков в схемата и посочи, че щял да изнесе цялата информация на пресконференция в Брюксел.

"Над 120 лица, основно китайци, част от които работят за специалните китайски служби, и руснаци, са получили пребивавания, като са използвали едни и същи пълномощници, превъртали са едни и същи суми през една банка, от един на друг и само на фотокопие от тези извлечения са получавали пребиваване в периода 2015 г. до 2021 г.", твърди Хамид за сигнала, който бил получен в депутатската му пощенска кутия, но отказа да даде повече информация.

В съобщението на прокуратурата от днес се казва, че проверки са възложени на ДАНС, Министерството на правосъдието, Българската агенция за инвестиции и Дирекция "Миграция" в МВР. 

В сигнала се посочват конкретни имена.

"Посочват се тримата посредници, двете компании, с които всички тези китайци и руснаци имат сключени договори. Много интересно е, че всички инвестиции са на стойност 1 милион и 1 лева.

Всички сертификати са издавани от лицето Стамен Янев, "вечната Амбър" в Агенцията за чуждестранни инвестиции. Въпреки, че е заемал тази длъжност при управлението на ГЕРБ, същият отново е назначен в Агенцията за чуждестранни инвестиции като изпълнителен директор и от Кирил Петков като служебен министър на икономиката, който и днес изпълнява тези правомощия", разкри Хамид Хамид на брифинг в парламента миналата седмица.

Стамен Янев е издавал инвестиционни сертификати на съмнителни лица срещу представени ксерокопия на документи, които не са били заверени, пише в документа.

"В сигнала се съдържат твърдения, че от 160 кандидатстващи за българско гражданство над 120 лица са китайци. Част от тях работят за китайските специални служби. Останалата част са руснаци, има и двама с арабски произход. Издадените “златни паспорти” са 103, част от чужденците все още са в процедура”, каза още депутатът от ДПС. Той обясни, че са използвани едни и същи пълномощници, превъртали са едни и същи суми през една банка.

Пълномощници са Христо Митков, Гергана Иванова и Лилиян Атанасова. Посредници са две фирми - “Грийн таун проджектс” АД и “235 холдингс” АД, чиито седалища са на един и същ адрес, а в тях има свързани лица. Сумите за инвестиции са превъртани през инвестиционния посредник “Авал ин” АД, сочат данните в сигнала.

"Изскачат и въпроси за отношенията на г-н Стамен Янев с министър-председателя, но е особено притеснително, че законодателните инициативи, с които искаме пълна проверка на цялата тази далавера със “златните паспорти”, се прикриват от управляващото мнозинство, посочи Хамид. "Същият Стамен Янев беше награден с пост на председател на Надзорния съвет на Българската банка за развитие и тук изкачат и въпросите: Дали това лице има тези близки отношения със служебния министър на икономиката, днес министър-председател на Република България?

Дали има някаква връзка това лице да е издавало скоропостижно за няколко дни инвестиционен сертификат на Кирил Петков, който на основа на това е получил привилегията да купи индустриална зона Божурище и да я продаде после доста бързо, реализирайки огромна печалба", разкри Хамид Хамид.

Депутатът от ДПС заяви, че цялата получена информация с имената на всички китайци и руснаци ще бъде огласена на брифинг в Брюксел. Ще бъде внесена и в съответната комисия в Европейския парламент.

Няма да се спрем и ще покажем какво се крие, зад кухите фрази нулева корупция. Имената на всички китайци и руснаци вече са предоставени на главният прокурор, а съответните служби ще извършват проверка, дали това отговаря на истината, дали са служители на съответните служби. Дали са мними инвеститори, дали работят в индустриална зона Божурище. Това вече е работа на службите. Нашата работа е да осветляваме всички тези факти, категоричен бе Хамид.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай