Тарикати мамят НОИ с фалшив стаж

Има „болен“, но няма фирма

Тарикати мамят НОИ с фалшив стаж | StandartNews.com

Пазарджиклии пробвали  да точат НОИ с измама за фалшив стаж, ксерокопия и фиктивни назначавания във фирми, за получаване на обезщетение за болничен и безработица, както и за пенсии. Инспекторите на института обаче бързо ги хванали. Това става ясно от бюлетина на НОИ.

"Грубите фалшификати често граничат с необяснима наивност – нескопосани ксерокопия на документи, „английска борса“, въвеждане на несъществуващ кодекс", обясняват експертите от териториалното поделение в Пазарджик.

Така един от тарикатите опитал да докаже стаж за пенсия от 1989 г. с образец на бланка, която е валидна от 2000 г. Друг пък предоставил пред осигурителното дружество документ за стаж от пазарджишка кооперация с БУЛСТАТ-а на варненска. 

Жител на малко село в област Пазарджик пък фалшифицирал документ, че е студент и с него поискал отпускане на наследствена пенсия. Едно от условията за отпускането й е именно прилагане на уверение, че учи висше.

Пенсионер пък се опитал да измами системата с искане тя да бъде преизчислена с допълнителен стаж, придобит не след, а преди пенсионирането му.

Върху копието на документа били нанесени корекции и видимо си личали пресниманите стари подписи и печат. Проверка показала, че пенсионерът не присъства в разчетно-платежните ведомости за работни заплати и няма данни да е упражнявало трудова дейност при посочения работодател в този период. 

Проби за злоупотреби имало и при получаване на обезщетение за безработица и болничен. Фирма, която е спряла работа още през 2014 г., но без знанието на собственика й, през периода 2017 – 2019г. е наемала работници и служители. Освен това са подавани данни за осигуряване на наетите

служители и са предоставяни документи за болничен на един от тях.

Правят се опити и за измами чрез т.нар. „лица на постоянна издръжка от фондовете на ДОО”.  Те се осигуряват за кратък период - 9 или 12 месеца, за да имат право на парично обезщетение за безработица, като през това време често боледуват.

Тук измамниците се опитали да източат максимално пари от осигурителния институт чрез болнични и безработица, обясняват експертите.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай