Сумиста свидетел срещу ексшефа на шуменския арест

Сумиста свидетел срещу ексшефа на шуменския арест | StandartNews.com

Варна. При специални мерки за сигурност Петър Сумиста беше доведен от Шумен във варненския окръжен съд, където от два дни се води делото срещу бившия шеф на ареста в Шумен Христо Гичев Христов. Заради идването на Сумиста движението по малката уличка "Фредерик Шопен", която води към съда, беше отцепена, а според свидетели снайперисти са държали на прицел автомобила на съдебна охрана, в който е бил свидетеля.

Бившият шеф на шуменския арест е обвинен за толериране на лица от групата на "Килърите" докато са били зад решетките. Обвинителният акт, който е от 2010 година, визира поне десетина случая, в които Христов е давал своя телефон на "Килърите", за да държат връзка с външния свят, както и им позволявал да сноват из коридорите.

Бившият шеф на шуменския арест ще отговаря за неправилно съхранение на служебното си оръжие и незаконни боеприпаси. Процесът се води във Варна, тъй като съдиите в Шумен са си дали отвод. Съдия по делото срещу Христов е Трайчо Атанасов, а обвинението поддържа зам.-окръжният прокурор на Шумен Димитър Димов.

Петър Сумиста отново ще бъде във Варна на 12 ноември, когато варненският апелативен съд ще гледа делото по обжалване на присъдите на шестимата подсъдими по делото "Килъри 1". Освен шестимата на подсъдимата скамейка ще има и 16 адвокати в залата. Процесът ще бъде във варненския затвор, а залата се шири на над 100 кв. м. и има място да побере арестанти, защитата им и публика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай