Студени досиета: Кой поръча Жоро Илиев - заподозрените са мъртви

Куршумите го достигат пред култовия „Буда бар", част от мегакомплекса „Мулти-плейс", обявен за продажба от ЧСИ

Студени досиета: Кой поръча Жоро Илиев - заподозрените са мъртви | StandartNews.com

Преди дни стана ясно, че култовата дискотека „Мулти-плейс", пред която преди 16 години бе убит легендарният бос на силовата групировка ВИС 2 Георги Илиев-Главния, се продава от частен съдебен изпълнител. Това стана ясно след проверка в регистъра за публична продан на КЧСИ. Заведението, което до смъртта на Главния бе едно от най-оборотните в Слънчев бряг, е обявено на търг с първоначална цена от 4 500 181,80 лева, пише „Телеграф".

След убийството на подземния бос имотът бе продаден на бизнесмена Евелин Георгиев, който продължи да го управлява като 'дискотека, но под бранда „Гранд де лукс". От десетина години обаче дискотеката тъне в разруха, а отскоро бургаското ЧСИ Ивелина Божилова я е обявила за продан.

Кандидатите да придобият имота имат срок до16 септември да подадат наддавателните си предложения в Районния съд в Несебър;

От документите става ясно, че сегашният собственик на култовото заведение - фирма „Топ фен" ЕООД, е натрупал дългове през годините и има запори,наложени му заради ипотеки към „Уникредит Булбанк".

16 години след като куршум от снайпер сложи край на живота на боса на ВИС 2 Георги Илиев, въпросите около неговата екзекуция са повече, отколкото отговорите. Куршумите го достигат пред култовия „Буда бар", който е част от мегакомплекса „Мулти-плейс", докато Илиев празнува победата на футболния Локомотив (Пловдив) над сръбския ОФК Београд на 25 август 2005 г.

Според  оперативни данни  на разследването, Главния е ликвидиран от наемен убиец от Украйна. Извършителят е професионалист, вероятно служил като професионалист в  съветската армия по време на кампанията й в Афганистан през 1980-те години на миналия век.

Става въпрос за намерения дни след убийството труп на украинеца Олег Ищенко. Неговото тяло е открито в района на Варненския залив. Смята се, че именно той е нает от Кръвта, за да дръпне спусъка, след което е ликвидиран.

Отново по оперативна и напълно недоказана за нуждите на съдебния птоцес информация, поръчител на покушението е покойният перничанин Васил Арарски-Райко Кръвта.Оперативната информация на службите за покушението обаче не стигна за обвинение по делото  срещу 12-членната  банда  за мокри   поръчки  „Килърите"   3, които   бяха окончателно осъдени    за други    престъпления,   включително и убийства, през октомври 2019 година.

Мотиви

Версията за мотивите за ликвидирането на Главния е свързана с конфликт след отклоняването на 50 кг кокаин за над 6 млн. лева. Белият прах бил нещо като хонорар за Илиев от по-голяма пратка, която достигнала до Европа с лодки през Атлантическия океан по т.нар.Път на кокаина от Латинска Америка. Според разследващи посредник при получаването на стоката бил благоевградчанинът Васил Горчев-Кьоравия, който също вече е покойник. Вместо да предаде стоката на Жоро Илиев обаче, Кьоравия  я дал на Райко Кръвта.

Босът на ВИС-2 разбрал, че са го изиграли и потърсил сметка от някогашния си авер Кръвта. Двамата влезли в тежък конфликт.

Илиев бил непреклонен и настоявал да получи парите от кокаина заедно със солидна глоба. След няколкочасови молби и обещания от страна на Кръвта и благодарение на старото им приятелство, Илиев му дал отсрочка. Това време било достатъчно на Райко Кръвта да организира покушението срещу Жоро Илиев.

Тази версия бе лансирана още през 2013 г., когато 12 души от Перник бяха ударени при показната акция на МВР „Килърите 3".

Тартори

За тартори на кръвожадната група бяха посочени Милчо Петров-Чироза и бащата на Кръвта Васил Василев-Бай Васо. Запознати твърдят, че Кръвта ръководел лично зловещите наемници, но след смъртта му се наложило юздите да поеме неговият баща. Така се стига до фаталния за Георги Илиев 25 август 2005 г.

Главния е заедно с 20 души охрана и празнува победата на отбора си Локомотив (Пловдив) над ОФК Београд. 39-годишният президент на "ВАИ  холдинг" пристига в заведението си малко преди 23,30 ч., сяда за секунда на масата, но отново излиза, за да говори по телефона.Разхожда се  напред-назад пред заведението, докато разговаря с един от най-близките си хора - изпълнителния директор на Локомотив Емил Наков.

Само след няколко минути Илиев се свлича на земята пред очите на гардовете си, няколко човека от персонала и клиенти.

По-късно те свидетелстват, че са чули нещо като пукот, други предположили, че някой е хвърлил пиратка. Аутопсията показва, че куршумът е попаднал много близо до сърцето и е разкъсал основни кръвоносни съдове, което довело до фаталния изход.

Според разследващите стрелецът е профи в боравенето с оръжие.

Пред комплекс "Мултиплейс" се изсипват всички шефове на полицията, а целият район наоколо е блокиран до ранните часове на 26 август. Няколко пъти е правен оглед и е претърсвано около лобното място на Главния, но нищо не е открито.

Оръжието на престъплението е намерено  2 дни по-късно.

Според балистиците най-вероятно килърът се е спотаил покрай живия плет на хотел „Хризантема", който в Слънчев бряг е свързан с несебърския наркобос Димитър Желязков-Митьо Очите.

Хотелът е собственост на убития през 2007 г. бизнесмен Димитър Янков, чийто син Пейко Янков бе закопчан в началото на август 2018 г. като член на бандата за рекет, водена от Очите. В храстите на хотел „Хризантема" са намерени 2 малки лазера. Това са уреди, които се използват, за да се фиксира траекторията на куршума и за сигурност, че той няма да срещне преграда по пътя към целта.

Стативите са застопорени на стотина метра от "Мултиплейс". Единият е бил ориентиран към масата на боса, а другият към съседна, която също се държала за най-близки приятели на Жоро Илиев. Понякога и той сядал там.

Извършен е следствен експеримент, който потвърждава, че това е вероятното място на стрелбата.В хода на разследването криминалистите събират оперативна информация за конфликт между Илиев и хора от по-ниските нива в наркоструктурите и главно Кръвта от Перник.

Райко Кръвта е убит няколко месеца по-късно, на 13 октомври 2005 г, пред хотел "Струма", около 21,20 ч.

Излизал от кафене, когато покрай него минава ауди. Маскиран мъж стреля от задната врата на возилото, след което колата изчезва с мръсна газ. Разследването започва работа по тази версия още тогава, но събраните доказателства са много малко, за да издържат съдебен процес.

Според запознати към делото има свидетелски показания, които потвърждават, че Кръвта заедно с гаджето му и група приятели са били в Несебър, Слънчев бряг и Свети Влас. Разследващите установили още, че Арарски се интересувал от местата, посещавани от Илиев, дори и от яхтата му.

Разработени били 2 плана. Според единия Главния е трябвало да бъде застрелян на яхтата си. Другият план бил свързан с обичая на боса да ходи в "Буда бар". Вторият се оказал успешен, а е използван моментът на еуфория след футболния мач.

Нарочват албански музиканти за убийци

Албанци, граждани на Република Северна Македония, първоначално са били сред заподозрените лица за убийството на Георги Илиев.Те са мнузиканти, които няколко дни преди покушението на Главния са влезли в България през ГКПП „Деве баир- Гюешево”и се отправили директно към Слънчев бряг.

Те обяснили, че дошли, за да свирят по заведенията. В бусчето, с което пътували обаче при обиск са открити множество снимки на Главния, което усъмнило разследващите. Мъжете са щателно проверени, но разследващите не откриват нищо съмнително и са освободени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай