Страх и гняв срещу ромите след жестокото убийство в село Микрево

Жителите настояват да бъдат изселени семействата на двете момчета убийци

Страх и гняв срещу ромите след жестокото убийство в село Микрево | StandartNews.com

В благоевградското с. Микрево хората са настръхнали след жестокото убийство на възрастен мъж от двама младежи роми на 18 и 13 години.

Жителите настояват да бъдат изселени семействата на двете момчета. Особено притеснени са, че 13-годишният младеж, който не може да бъде съден, е едно от най-проблемните деца в населеното място.

Хората подготвят мирно шествие в събота и са притеснени, че напрежението може да ескалира.

Убийството, извършено по особено жесток начин, е станало малко преди полунощ на 29 юли, а безжизненото тяло на бръснаря бай Иван е намерено малко преди 10.00 ч. в събота от сина му Людмил. 82-годишният Иван Чорбаджийски е убит в двора на къщата си в с. Микрево, община Струмяни, от младежи, на които е правил прически и са били много често при него. Намерен е мъртъв под асмата с окървавена глава и около него локва кръв, с разбит череп с твърд предмет, подробно обяснява сайтът Struma.bg.

Синът веднага е подал сигнал на тел. 112, на място е пристигнал полицейски екип и линейка от Спешен център – Кресна. Гледката е била ужасяваща, споделиха свидетели на инцидента. Синът на убития живее в Благоевград и почти всяка събота и неделя идва в селото, за да го нагледа и да му пазарува. На помощ на полицаите от управлението в Сандански пристигнаха криминалисти от Благоевград и Петрич. След успешна издирвателна операция са открити и задържани двама младежи, на 13 и 18 години. До задържането им се стигнало, след като на видеокамера в магазина в селото ясно са разпознати двамата, които пресичат улицата и отиват до къщата на бръснаря.

В магазините и заведенията в селото хората шокирани коментират темата с убийството на техния съселянин, близък и приятел. Версията е, че двамата са влезли да крадат, но собственикът на къщата ги усетил и те го убили.

Потърсен за коментар, кметът на с. Микрево Венцислав Янев с болка сподели, че е потресен от трагедията. „Приятел съм със сина на починалия Иван – Людмил. Нямам думи да опиша трагедията. Убиха по жесток начин най-кроткия човек в селото, на всеки е помагал, подстригвал и бръснел е без пари тези, които знае, че нямат възможност да платят. До последно работеше. Трагедията е неописуема и не е за коментиране.

Отново едни и същи младежи създават проблеми – крадат от коли и от къщи. Не можем да ги спрем, защото са малолетни. При всеки опит от ромската махала твърдят, че ги бием и извършваме спрямо тях престъпления, а не те към нас”, коментира кметът.

Той поясни, че българското население в селото ще организира мирно шествие заради жестокото убийство на 82-годишния мъж. Шествието ще потегли от големия площад в центъра на 06.08.2022 г. в 10:30 ч. и ще стигне до малкия площад пред къщата на убития дядо Иван, където ще бъдат положени цветя и запалени свещи с молитва за покой на душата му. Жителите на селото ще депозират искания до кмета на общината и до Общинския съвет за денонощен контрол в селото с въвеждане на видеонаблюдение. От вчера започна и подписка в селото за справяне с компактното ромско население, една част от което е неграмотно, и срещу тези, които са трайно безработни лица, но получават социални придобивки.

„Всеки, който мисли, че трябва да се промени животът ни в селото, е задължително да присъства. Кончината на нашия дядо Иван е крайно жестока и незаслужена! Нека никога повече не се повтаря! От нас зависи!“, заключи кметът В. Янев.

Извършителите на убийството са стари познайници на органите на реда. По информация на полицията единият от тях е с над 100 обвинения за кражби и грабежи, но поради липса на доказателства и факта, че досега е бил непълнолетен, той продължава да краде и извършва престъпления.

Вчера се разбра, че с постановление на наблюдаващия прокурор 18-годишният задържан за убийството остава в ареста с мярка за 72 часа. Предстои внасяне в съда на искане за постоянен арест.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай