Сретен Йосич излиза на свобода

Сретен Йосич излиза на свобода | StandartNews.com

Сретен Йосич излиза от затвора, съобщават родни онлайн издания, позовавайки се на информации от сръбски колеги. По неофициална информация това ще стане до края на септември.

Откакто бе заловен в центъра на София през 2002 г., Йосич не е напускал затвора с малки изключения. Политиците обаче не спират да обсъждат темата как 4 години преди да влезе в затвора, е живял спокойно в София.

Сръбският гангстер беше екстрадиран от български затвор при невиждани мерки за сигурност, със съдействието на Бойко Борисов, тогава главен секретар на МВР. Още тогава се разнесе мълвата, че Йосич е обявил смъртна присъда за Борисов.

Следващият, който може да е притеснен от свободата на сочения за тартор на сръбската мафия, е Христо Ковачки, с когото Йосич имаше бизнес отношения.

Още преди време в средите на родния ъндърграунд вървеше информация, че Сретен Йосич е поръчал Бойко Борисов за 1 млн. евро.

Твърди се, че "офертата" на сръбския гангстер е пусната сред криминалния контингент на няколко балкански държави и бивши руски републики.

Самият Бойко Борисов призна през месец юли пред сръбско издание, че се страхува от Сретен Йосич, който му е обявил смъртна присъда, а сега вече дава и конкретна сума за екзекуцията.

Името на Йосич излезе отново у нас при ареста на "Килърите" и лидера на групата Петър Стоянов – Пешо Сумиста. Тогава се твърдеше, че той е близък с него и дори негов кум. Тогава един от свидетелите Калоян Йорданов разказа пред съдията, че сърбинът и Янко Попов -Туцо готвели убийството на Бойко Борисов. Обсъждането на мръсната поръчка станало в дома на Йосич в Белград, твърдеше Йорданов. По думите му тогава имало тайна среща, на която присъствали още близки приятели на Йосич - Новац и Струя.

Новината за освобождаването на Сретен Йосич е изненадваща. Той бе арестуван заради взрива на вестникарския магнат Иво Пуканич. В продължение на няколко години Йосич заплашваше, че ще разкрие неизвестни досега подробности около родния политически елит. Българските служби дори се свързаха със сръбските след искане наши полицаи да дадат свидетелски показания по делото срещу Йосич.

Сърбският наркобос успя да си издейства свободата, след като адвокатите му доказаха, че има сърдечни проблеми и е наложително да се лекува. Съдиите разрешиха първо той да премине на олекотен режим. След това дори бе пуснат в петдневен отпуск.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай