Спецакция за ДДС-ари в "Бояна"

Спецакция за ДДС-ари в "Бояна" | StandartNews.com

Светослав Стамов-Гембъла е задържан при спецакця в столицата според източници на "Стандарт".

При спецакция на ГДБОП в София са задържани петима души, съобщи по-рано говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова. Запознати твърдят, че Гембъла е един от петимата.

Акцията се е провела в ресторант на Околовръстното шосе близо до квартал "Бояна". Арестуваните са осъществявали наркосделка, съобщават от прокуратурата.

Запознати припомнят, че преди няколко години името на Гембъла се завъртя като част от империята за далавери с ДДС. Ченгетата го надушили още през 2010 г., даже бил задържан в акцията "Недосегаемите 3".

"Всъщност Стамов създаде цялата империя от фирми и сделки за ДДС измами, като го свърза с хора в петролния бизнес от средите на "Интерпетролиум", разказват запознати. Прякорът Гембъла не идвал от страстта по хазарта (б.а. от английското gamble - залагам), а от страстта на Светльо към германската марка "Gemballa", която тунингова най-вече марката "Порше", разкриха за "Стандарт" негови близки. "Беше луд, дори по едно време се фукаше с модел на "Порше" с мощност от 800 конски сили споделят негови авери. Гембъла вкарал в "играта" и дясната си ръка - 31-годишния Стоян Атанасов.

Запознати с разследването от 2014 г. твърдят, че на практика само половината от парите от ДДС измамите са отивали в групата. Другата част харчели за подкупи в НАП и по етажите на властта. Твърди се, че корумпирани данъчни прибирали около 40 на сто от плячката. Стамов и партньори започнали да рекетират служителите от НАП - спрели да им плащат отчисления от измамата с ДДС, но пък ги карали да си затварят очите при проверките. Козът им бил проверката на ГДБОП, с която "държали" бирниците. Сега данъчните ще бъдат сред основните свидетели срещу бандата на Купъра и Гембъла, смятат запознати с разследването.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай