Шатката и Хосе духнали с жокер от Брендо

Опелът ги чакал в мъртва зона, от която извели Банев на 18 март

Шатката и Хосе духнали с жокер от Брендо | StandartNews.com

"Патрулката" била с подменени номера, вероятно е карал бивш надзирател

Бегълците от Софийския затвор Николай Николов - Шатката и Хосе Мартинез са се вдъхновили от опита при конвоирането на сочения за кокаинов крал Евелин Банев - Брендо. Двамата пандизчии и техните помагачи добре са преценили обстоятелствата, при които на 18 март Банев бе пуснат от затвора и съпроводен до дома му в столичния кв. Бояна с линейка. По подобна схема и на 30 април в двора на затвора е влязъл "служебен" автомобил "Опел" със син буркан и затъмнени стъкла. Шофьорът вътре е бил с униформа и е размахал служебна карта. Пазачът на бариерата изобщо не се е усъмнил и е допуснал, че влиза негов колега. Единственото, което е направил, е да запише регистрационния номер на колата.

"Патрулката", извела Шатката и Хосе от затвора, се оказа с подменени табели. Опелът е паркирал на място, където няма камери за видеоконтрол и е останал незабелязан. Това е в зоната, която е точно под служебните кабинети на служителите от администрацията на Софийския затвор. На същото място в средата на март бе паркирана очукана линейка. В нея незабелязано бе качен освободеният под домашен арест от Софийския апелативен съд Евелин Банев - Брендо. Запознати твърдят, че от това място са извеждани и други затворници, за които имало предвидени мерки по отношение на сигурността им. Допуска се, че мнимият униформен с опела е бивш надзирател, който добре познава обстановката и бързо може да се оправи в ситуацията. От Министерство на правосъдието обясниха, че пазачът при бариерата само е погледнал служебната карта, която му е била показана през сваления прозорец на опела. Оправданието на служителя било, че

валял силен дъжд и затова не излязъл от кабинката

да огледа по обстойно колата. Заради недоглеждането си той вече е уволнен, но това не изяснява въпроса защо и как е направил такъв пропуск, коментираха разследващи. Има съмнения, че или е бил наясно какво се случва, или мнимият с картата е бил достатъчно убедителен, за да го излъже така тънко. Остава загадка и как точно Хосе и Шатката са се измъкнали от строго охранявания зандан. За да достигнат до парадния вход и да се натоварят незабелязано в опела, е трябвало да минат поне през още няколко поста, където бдят съдебни охранители. Според официалната информация на правосъдното ведомство, за да стигне до двора, където чакала колата със синята лампа, подсъдимият за грабеж Хосе Мартинез минал през дупка в шахтата на тръбите на работилницата в паровата централа, където работел. Накрая срязал стара решетка и се озовал в двора на ареста, откъдето се метнал в опела. Шатката също си осигурил достъп до тази зона, но как точно от правосъдното министерство не уточниха.
Факт е, че и двамата затворници са работили като парнаджии. Шатката от 2008 г., а Хосе от 2013 г., въпреки че все още не е с влязла в сила присъда.

Двамата са имали право да работят

Показали са необходимото поведение, имали са необходимата квалификация и са одобрени от комисия. Еднозначно, еднолично, нито началникът на затвора, нито някой друг ще ги назначи на работа. Прави се оценка на риска и на поведението им, като е надделял въпросът за квалификацията им като парнаджии. Показали са умения на заварчици, на шлосери, а при предното пребиваване на Николов в затвора той показал и добро поведение. Това е една от крачките към бъдещата ресоциализация на лишените от свобода, обясни зам. правосъдният министър Илия Ангелов. Автомобилът е влязъл около 17,00 ч в двора през контролно-транспортния пункт на ул. "Ген. Столетов". И е напуснал затвора през същия портал в 17,35 ч, отново без служителят на входа да го провери. Не е видял и затворници в него.
Оттогава двамата бегълци Николай Николов - Шатката и Хосе Мартинез са изчезнали вдън земя. Въпреки усиленото им издирване техните следи се губят от 17 ч на 30 април. Предполага се, че гватемалецът Хосе е успял да напусне страната и

вероятно вече е на друг континент

- не е изключено в родината му или някоя от другите държави в Латинска Америка. Що се отнася до Шатката, има подозрения, че той продължава да е на българска територия. С избягалия през оградата на Бургаския затвор Иван Гюров бегълците стават трима. От началото на тази година бягствата са общо 4. От статистиката на Министерство на правосъдието става ясно, че в последните 6 г. от килиите си са духнали общо 77 затворници. От всичките бегълци обаче само шестима не са заловени, включително и последните трима.
Сега от Министерство на правосъдието вземат спешни мерки за подобряване сигурността. Има и наказания. Директорът на затвора в София Петър Кръстев ще бъде наказан с порицание. Същите санкции са наложени на зам.-директора по надзорно-охранителната дейност, началник-сектора по сигурността и дежурния главен надзирател, който е бил на смяна и трябвало да осъществява контрол върху постовете, допуснали пропуските. От ГД "Изпълнение на наказанията" също са начертали няколко организационни мерки, сред които е дори закриване на неефективни следствени арести. Досега са затворени тези в Лом, Балчик и Самоков, а служителите им са пренасочени на места, където е необходима повече охрана. Предвижда се още

арестите да се преместят в затворите

което ще доведе до освобождаване на резерв от личен състав. Отделно значително ще се завишат изискванията към надзорно-охранителния състав както за първоначалната подготовка, така и в последващите обучения. На място ще се преценява и за подготовката на самите надзиратели - кои могат да действат при всякакви ситуации и за кои е необходимо да подобрят квалификацията си.

Ген. Петър Василев: Как е станало под носа на шефовете?

Бившият шеф на затворите ген. Петър Василев подложи на съмнение справката на Министерството на правосъдието за бягството на пандизчиите Хосе Мартинез и Николай Николов -Шатката. "Побърза се да се обяви, че бягството е с автомобил, който е влязъл в района на затвора, без да има доказателства", коментира ген. Василев в предаването "Събуди се" по Нова тв. Той смята, че никой не е видял затворниците нито да влизат, нито да излизат от колата. "Проверката ни убеждава, че не е част от автопарка на МВР и на ГДИН. Нали е записан номерът при влизането, защо тогава не е установено кой е неговият собственик", попита ексшефът на затворите. По думите му проверката не е установила съществени неща - автомобилът е бил извън зоната за видеонаблюдение, но е бил под служебните кабинети на служителите от Главната дирекция и на Софийския затвор. "Все някой ще му направи впечатление кой влиза вътре", поясни генералът. Бившият шеф на затворите препоръчва като допълнение към мерките да се извърши атестиране на служителите, от което да се прецени на колко хора от системата може да се разчита за действия при всякаква ситуация, колко трябва да бъдат обучени допълнително.

"Знам, че синдикатите силно ще се възпротивят на идеята за атестация, защото в нея те виждат намерение за чистка", добави той. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай