С какво е тровен Гебрев?

Хлорпирифос не е от групата на „Новичок”, категоричен е експерт по химическите оръжия

С какво е тровен Гебрев? | StandartNews.com
  • Хлорпирифос не е от групата на „Новичок”, категоричен е експерт по химическите оръжия

С какво е тровен оръжейният бос Емилиян Гебрев? Каква е разликата между бойното отровно вещество "Новичок" и пестицидите? Върху тези въпроси разсъждават втори ден експертите, след като главният прокурор Сотир Цацаров категорично заяви Гебрев не е тровен с Новичок през 2015 г. Анализите показват, че е потълнал хролпирифос.

ВИЖ ОЩЕ: Цацаров: Гебрев не е отровен с Новичок /ОБНОВЕНА/

Веществото хлорпирифос не е от групата на отровните вещества като „Новичок”. Той  е от групата на фосфорорганичните пестициди - един от силно токсичните инсектициди, но няма нищо общо с „Новичок”. Това каза експертът по химически оръжия доц. Иван Попов пред Нова тв.
Той обясни, че веществото не може да се намери като чист продукт на свободния пазар. „Забранен за използване в домашни условия”, уточни Попов.

ВИЖ ОЩЕ: Пълна мистерия с отравянето на Гебрев


Хлорперифосът има поразяващо действие, както всички останали фосфорорганични отровни вещества. „Основно въздейства като блокира ензима холинестераза, който от своя страна разгражда ензима ацетилхолин, където се прекъсва предаването на дразненията между централната и вегетативната нервна система. Натрупва се ацетилхолин, който практически отравя организма. Симптомите са миоза, затрудняване на дишането, гърчовете и в зависимост от погълната доза може да се стигне до парализа на дишането, нарушаване на кръвооросяването и до смърт”, обясни експертът.

Веществото може да бъде закупено от аграрни магазини, но не в чист вид. „То е трудно разтворимо във вода, но добре разтворимо в органични разтворители, особено в спирт”, поясни доц. Попов.

ВИЖ ОЩЕ: Руска следа в парите, с които Гебрев опитва да овладее Дунарит

Той добави, че може да се постави в смляно кафе. В руколата може да се съдържа като остатъчни количества в растениевъдството. „Но това са толкова незначителни количества, че не могат да доведат до това отравянето, за което става въпрос”, обясни той.

Доц. Попов добави, че наличието на хлорпирифос в организма може да се установи до два дни след приема му. Бързината на действието му зависи от приетото количество.

ВИЖ ОЩЕ: Цветанов с нова атака към Русия

По думите на Сотир Цацаров на 28 април 2015 г. след вечеря със свои полски партньори в хотел "Кемпински Зографски", Гебрев се е почувствал зле и е бил откаран във ВМА. През следващите два дни в такова състояние изпаднал и директорът на "Емко" и негов партньор. Той е лекуван в "Токуда" и "Пирогов". На 4 май във ВМА с подобни симптоми е приет и синът на Гебрев. Веществото хлорпирифос е открито в кафе, направено от домашната кафемашина на Гебрев и в руколата на салата, която е ял в "Кемпенски". Но количествата пестицид в салатата били нищожни и не можели да причинят каквито и да било увреждания.

Разликата между пестицидите и бойните отровни вещества е степента на токсичност, каза междувременно пред бТВ токсикологът проф. Никола Александров.
Емилиян Гебрев плаща изследванене във финландска лаборатория. То потвърждава, че няма данни срещу него да е използвано химическо оръжие, но открива следи от фосфороорганични съединения.

ВИЖ ОЩЕ: Райдовски припомни натравянето на Бриго

"Разликата между пестицидите и бойните отровни вещества е степента на токсичност”, обясни проф. Никола Александров. Бойните отровни вещества са до стотици пъти по-силни, отколкото фосфорооганичните пестициди, но ефектът върху човешкия организъм е един и същ, обяснява токсикологът.

„Ако се приеме през устата, започва гадене, повръщане, затруднено дишане, може да се парализира дихателната мускулатура, специално при този пестицид, който е на хлорна основа”, допълни проф. Никола Александров.

ВИЖ ОЩЕ: Т. Бояджиев: Отравянето на Гебрев е водевил

Има противоотрова. Лечението може да продължи до няколко месеца, в зависимост от степента на отравяне. Според професора в случая на Гебрев дозата е малка.

„Или този, който я е използвал, не познава отровите, или има за цел да се сплаши този човек”, смята токсикологът.

Пестицидът е силно токсичен и се ползва за борба срещу вредители по земеделските култури като от години не се продава на пазара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай