Румъния ни предава телефонни измамници

Предстои да им бъдат предявени обвинения и да им бъде наложено задържане до 72 часа

Румъния ни предава телефонни измамници | StandartNews.com

В 10.00 часа на ГКПП „Дунав мост“ румънските власти ще предадат на българските съдебни органи шестимата задържани в Румъния, обвинени от Специализираната прокуратура за участие в организирана престъпна група за телефонни измами. Предстои да им бъдат предявени обвинения, както и да им бъде наложено задържане до 72 часа.

На 18 април беше разбита най-голямата досега група за ало измами. Измамниците са действали в България и Румъния. В хода на разследването бяха претърсени 17 адреса и намерени 132 мобилни телефона и 137 сим карти.

Над 25 българи бяха задържани в операцията, която полицията нарече „Ринг Ринг“. Сред тях са 5 лица от България, които са били така наречени „мулета“, още 6 души в Румъния от най-високото йерархично ниво на групата, включително и ръководителят, и над 23-ма „въртачи“, които постоянно са набирали различни телефонни номера на територията на България.

Голяма част от задържаните са български граждани от ромски произход. Тогава от МВР отчетоха, че само за изминалата година вредите от телефонни измами са над 8 млн. лева.

Румънските власти трябваше да приключат процедурата по екстрадиция на задържаните там с Европейска заповед за арест шестима български граждани и да определят дата на предаването им на българските съдебни органи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай