Ромски кланове вадят с телефони повече от гангстери с пищови

В Горна Оряховица, Ветово и Левски се издигат палати, пълни с лимузини, на най-големите майстори в измамите

Ромски кланове вадят с телефони повече от гангстери с пищови | StandartNews.com
* В Горна Оряховица, Ветово и Левски се издигат палати, пълни с лимузини, на най-големите майстори в измамите * Хванатият в Румъния тартор Бобито лъже от осми клас, има 8 присъди, организира удар за 600 бона

-----------

Те не са учили актьорско майсторство в НАТФИЗ, нямат и дипломи за психолози. Често са почти неграмотни или пък едва са избутали до осми клас. Но пък могат да накарат човека от другата страна на телефона да даде и последните си пари.

Това са „въртачите” на ало мафията. Измамниците, които трябва да намерят начин да убедят набелязаните жертви да се простят със суми, които често са спестявани цял живот.
Престъпниците, които изкарват по телефона повече, отколкото други бандити с оръжие, умеят да жонглират с езика. Те могат да влязат под кожата на всеки, който вдигне слушалката от другата страна. Когато се налага, сменят по няколко роли в рамките на броени минути. От пострадал в катастрофа роднина, до лекар, адвокат или инспектор от полицията.

„Въртачите” работят по отработени схеми и ситуации. Обучават се от най-големите майстори в този занаят, който превърна цели ромски кланове в богаташи.
При това жертвите на ало мафията съвсем не са само изперкали старци. С огромни суми се оказват и високообразовани и успели в своята професия хора.

Като известният столичен архитект Светослав Стоилов, който през януари даде 91 540 лв. и златни накити на телефонни измамници. Или пък наследничката на един от спасителите на евреите у нас - Владимир Куртев. Неговата внучка Жасмин, реститутка и акционер в застрахователна компания, се прости с 420 000 лева през миналата година. Дава ги на няколко транша и само съмненията на познат банкер предотвратяват още по-голяма щета.
Именно нейното ужилване обаче слага началото на залавянето на бандата на Борислав Димитров-Бобито, определяна от зам.-главния прокурор Иван Гешев като една от най-големите в ало мафията.

27-годишният ром от Горна Оряховица беше задържан по дребни гащи от полицията в Румъния при акцията от двете страни на Дунав миналия четвъртък. Още четирима от най-добрите му „въртачи” също бяха закопчани там. Други петима, начело с баща му, бяха задържани у нас. Покрай акцията всички се разровиха в досието на Бобито. Тарторът е минал през всички стъпала на ало мафията, за което има осем присъди.

От „муле”, което прибира оставените пари, през „въртач”, до организатор на новаторски схеми за измами.

Започва да лъже пенсионери по телефона още като осмокласник. Изкарва в клас още само 2 години, защото вече е усвоил доходния престъпен бизнес. На 16 години, през 2007 г. за първи път е арестуван като участник в схема за ало измами. Минава през поправителния дом “Бойчиновци” като непълнолетен. През април 2012 г. е неговият дебют в затвора в Ловеч, където изкарва 8 месеца. Кратък престой навън, нова ало измама и обратно зад решетките, този път в Пловдивския затвор. На свобода е отново през 2014 г. и веднага прави най-големия си удар.

Успява да отмъкне близо 600 хил. лв. от възрастна жена в Първомай.

Баба Елена лично дава пари на съучастника на Бобито да купи ъглошлайф, с който да отворят касата на нейния внук бизнесмен. Полицията обаче попада по следите
на измамниците и Бобито отнася 5-годишна присъда, която така и не излежава, след като я обжалва с помощта на солидни адвокати. Колко успешен е престъпният бизнес на Борислав Димитров може да се съди по палата му в квартал Гарата в Горна Оряховица, откъдето полицията иззе джип и лимузина. Тарторът е изградил стройна организация за ало измами. Групата „въртачи” е изнесена в Румъния в наети ца целта хотелски стаи. „Логистите” осигуряват нужния брой SIM карти, телефони и коли за бърза смяна на адресите.

В България пък има солидна мрежа от „мулета”, които могат да приберат уговорените пари от всяка една точка. От заработените пари се заделят за адвокати и рушвети за полицаи и хора от властта. Затова Бобито е недосегаем на местен терен.

Това важи и за друг „колега” и земляк на Бобито от Горна Оряховица. Кольо Мишинито и семейството му притежават няколко скъпи имота и също имат доста присъди зад гърба си, но това не ги е отказало от престъпния бизнес. Мишинито се смята за автор на твърде популярната напоследък схема „полицейска акция”, в която на жертвите се внушава, че трябва да участват в операция на органите на реда за залавяне на ало банда.

Земляци на двамата са Васко Рогото и Наско Трепача, които също впечатляват с къщи и коли.

Другата махала в Горна Оряховица, където се издигат къщи като прогимназии на ало измамниците, е Калтинец.

Преди акцията срещу бандата от Горна, спецпрокуратурата развали рахата и на мургавите корифеи в ало измамите от русенското село Ветово. Там сред най-колоритните мошеници е Димитър Димитров, адаш по прякор с видния несебърски гангстер Митьо Очите.

Наблизо са палатите на Петър Зуната, Янко Кането, Илиян Братчето - все майстори в занаята.
Ако приемем, че държавата сериозно се е заела да озапти ало мафията, следващата акция трябва да бъде в град Левски, където също има няколко клана, които са вдигнали цяла богаташка махала с пари на излъгани по телефона наивници.

Босове с отнети палати пак си живеят в тях

За мошениците продължава да не е проблем да си набавят нужните SIM карти

Призивът на премиера Бойко Борисов държавата да конфискува имотите на ало мафията и с парите от тях да компенсира нейните жертви най-вероятно ще си остане само добро пожелание. На практика няма закон, който да позволи подобно въздаване на справедливост. А и до момента се знае само за три отнети къщи на телефонни измамници. Те са на Никола Николов, Злати Николов и Атанас Парушев.

Ромските босове обаче продължават да си живеят в палатите, но срещу символичен наем.

Причината е, че никой не е посмял да закупи предлаганите за продажба домове на ало бароните. Така дори Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество да сложи ръка на ромските имоти, те пак продължават са се радват на лукса, макар и като квартиранти.

Законите също са твърде меки за телефонните измамници, които вече са добре организирани и обикновено полицията успява да задържи само пратени да прибират парите „мулета”.
А дори да попаднат зад решетките, участниците в ало мафията продължават с бизнеса дори от килиите. Защото у нас е масова практика срещу рушвети пандизчиите да разполагат с телефони.
Ало мафията продължава да си набавя без проблеми и нужните за работата й SIM карти. Въпреки, че вече десетина години закупуването им става срещу представяне на лични данни. При промяната обаче, може би съзнателно или от безхаберие, не беше въведен лимит на закупените карти. Така роми се оказаха притежатели на няколко хиляди предплатени карти, така, както са собственици и на фалирали фирми.
Едва през 2016 г. бе въведен лимит за притежание на максимум 10 преплатени SIM карти на едно име. В момента обаче в нета могат да се намерят активирани карти на всички оператори. Те имат от 100 до 200 предплатени минути и вървят между 5 и 10 лева. Алъш-веришът отново се върти от роми.
Доскоро ало мафията пазаруваше SIM карти и от Румъния, но преди месец там също забраниха безконтролната продажба и вече искат лични данни.

Но най-големият проблем в битката с ало мафията е, че нейните босове отдавна са и в политическата игра. Срещу спуснат над тях чадър те дават отчисления в черните
партийни каси. А и преди избори всеки от тях гарантира определен брой гласоподаватели. Затова и обикновено ударите срещу добре известните кланове на ало мафията приключват с показни акции, след които задържаните скоро отново са на свобода.

За да правят нови удари за сметка на наивниците.

Акции на полицията и медийни разследвания в репертоара на тарикатите

Репертоарът с измами, който прилага ало мафията, непрекъснато се обновява. Ромските тартори са твърде изобретателни и се съобразяват с всяка актуална тема за момента. Така беше при паниката с птичия грип и еболата, когато мошениците вкараха номера с лекаря, който иска спешно да ваксинира близък срещу солидна сума.
Иначе засилените мерки на полицията също бяха взети предвид от ало мафията, която веднага вкара „инспектори” в играта. Така наивници бяха придумвани да участват в полицейски операции за залавяне на телефонни измамници, докато не се простиха с парите си.
Журналистически разследвания също бяха пуснати като стръв.
Иначе властите многократно предупреждаваха как може да се разпознаят измамниците. Позвъняване от непознат телефонен номер от чужбина (най-често румънски) или пък скрит номер най-често означава, че насреща е „въртач”. Полиция, прокуратура, кметове, адвокати и журналисти никога не искат пари по телефона, гласи друго правило за разпознаване
на ало капаните.
„Щом чуете молба или съвет да занесете определена сума някъде, затворете и звънете на 112. Със сигурност сте мишена на ало измамници”, напомнят от МВР.
Друг съвет е при съмнително обаждане с искане на пари по стационарния телефон, да се звъни на 112 от мобилния.

Често измамниците не затварят телефона, след като вие сте затворили. Така оставате със заблудата, че сте набрали спешния номер, а всъщност отсреща отново са мошениците, на които вие вече казвате и адреса си. Всеки въпрос дали има друг човек вкъщи, на когото да обяснят какво се е случило, е обичаен трик за проверка дали сте сами.
Всяко обаждане, че ваш близък е пострадал в катастрофа или е в болница, където има спешна нужда от пари, също е вероятен капан. Кажете, че ще позвъните на своя близък, което ще откаже измамниците.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай