Роби затворени 6 месеца в нелегален цех за цигари /ДОПЪЛНЕНА/

Вкопана в земята тръба била изходът за бягство при атака на полицията от манифактурата в Ръжево Конаре, прикрита с бали слама

Роби затворени 6 месеца в нелегален цех за цигари /ДОПЪЛНЕНА/ | StandartNews.com

Чужди граждани са работели като роби в нелегалната тютюнева фабрика между Пловдив и село Труд, която бе разбита вчера. 

Задържаните чужденци - седем украинци и един молдовец, не са напускали помещенията от началото на годината, когато е бил построен цехът.  Всичко необходимо за живот им е било осигурявано на място. На листче те са пишели поръчка за хранителни продукти и са пъхали списъка под вратата. Това стана ясно на пресконференция на спецпрокуратурата, ГД БОП и Агенция Митници, пише "Марица".

За доставките и осигуряването на всички нужни за живот неща се е грижел български гражданин, който бил роднина на човек от престъпната група, разкриха от прокуратурата. Общуването между него и чужденците ставало с използването на българо-руски речник.

Неслучайно са избрани чужденци, които не познават страната и не говорят български език.  Така според ГДБОП би им било трудно да се ориентират къде се намират и с кой влизат в контакт, като за шефовете има още един коз - работниците не дават веднага обяснения при евентуално задържане, каквото се случи вчера.

Във фабриката е имало изградени спални, кухненски помещения и дори фитнес, пише trafficnews.bg. 

Самата фабрика е изградена при безпрецедентни мерки за сигурност - постройка на принципа сграда в сграда, масивни панели за шумоизолация, филтри на въздуха, за да не се усеща миризмата на тютюна, външните тела на климатиците са били в самото хале, за да не се виждат отвън, дори е използван трансформатор на енергия, за да не се отчита производствен процес. 

Тефтери със сметки за водене на черно счетоводство са били открити от полицията при атаката на нелегалната цигарена фабрика. От записките в бележниците станало ясно, че дневно в модерния цех са били произвеждани между 185 и 200 мастербокса цигари, съобщи говорителят на спецпрокуратурата Сийка Милева.

За цеха за обработка на тютюна, открит в Ръжево Конаре, пък стана ясно, че е бил маскиран в селскостопанска постройка под бали и отвън изобщо не се е забелязвало, че там има някаква дейност.

Вътре обаче – във втора постройка, е имало инсталирани машини за обработка и рязане на тютюн, барабан за овлажняване и смесване на материала за цигарите.

Отделно служителите на ГДБОП били впечатлени от тунела за бягство в манифактурата в Ръжево Конаре. Той представлявал вкопана в земята тръба, дълга 60-70 метра, през която работниците можели да напуснат помещението при атака от полицията. Били приготвени фенерчета и скейтбордове, с които бегълците да се спускат по тръбата за евакуация.

"В Ръжево Конаре бяха взети изключителни мерки за прикриване на дейността. Ако човек влезе, видимо нищо не се забелязва - помещенията са празни и изглеждат неизползвани. Самите бали със сено са подредени от всички страни на тайното помещения, което има специален проход, през който минаваш, за да стигнеш. След като проникнахме установихме, че в банята в същата постройка има достъп до друго помещение със специално вградена тръба, за да се изтеглят хората. Имаше и фенери и скейтборд, за да легнат и да се спуснат по-бързо. Тръбата обаче е прекалено надълбоко, беше се сплескала и нямаше да има възможност да бъде използвана. Вчера специален екип на пожарната влезе донякъде. Самият той продължава около 60-70 метра надолу", обясниха от ГДБОП.

Оказало се обаче, че тя била вкопана доста дълбоко в земята и от тежеста на земните маси изходът й бил сплескан.

„Ако някой беше тръгнал да бяга през този тунел, нямаше как да излезе от другия му край“, каза шефът на отдел "Митнически режим" в ГД БОП Калин Литов.

Предстои да бъдат повдигнати обвинения на 12 задържани в нелегалната фабрика лица. Те са четирима българи, седем украинци и един молдовец, съобщи прокурор Милева. Спецпрокуратурата ще поиска от Специализирания наказателен съд вземането на постоянна мярка „задържане под стража“ по отношение на всички обвиняеми.

Продължават да се издирват още 4 души, съпричастни с престъплението. Срещу всички 12 души Специализираната прокуратура е повдигнала обвинения за участие в организирана престъпна група във връзка с нелегалните тютюневи изделия, като се очаква да им бъде поискана мярка за постоянен арест. 

"Самата престъпна група е характерна с трайно структурирано и строго разпределение - всеки има свои задължения и членовете ѝ не се месят в делата на другите. Изключително конспиративни бяха - прилагаха мерки, които ние осъществяваме при нашата работа", обясниха от ГДБОП. 

В рамките на вчерашния ден униформени са претърсили общо 8 адреса, 3 МПС-та, едно ремарке и са извършени множество обиски на лица. В ремаркето, оставено на паркинг в Пловдив, са открити 960 готови мастърбокса цигари без бандерол, които възлизат на около 3,6 милиона лева. Вчера беше проведена едновременна акция в двете фабрики, където бяха задържани работниците, които са произвеждали нелегалните цигари. На място по време на акцията присъства лично премиерът Бойко Борисов и зам.-главният прокурор Иван Гешев.

Фабриката край Труд е супермодерна. В нея е имало не една, а цели две поточни линия за производство на цигари. Едната е била за дебели цигари и е функционирала. Втората е чакала да бъде сглобена, като тя е била пригодена за производство на тънки цигари. 

"Фабриката е нова, започнала е да функционира в началото на годината. Това е изключително модерен завод за производство на цигари с огремен производствен затворен цикъл. Поточната линия е с работен капацитет 2000 цигари в минута. Вчера проведохме и следствен експеримент - заредихме поточната личния, а на работниците беше указано да заемат работните си места. Оказа се, че машините функционират и произвеждат около 185-200 мастърбокса цигари на ден", обясни Сийка Милева, говорител на Спецпрокуратурата. 

Във фабриката са открити 640 мастърбокса цигари готова продукция, 15 кашона тютюн и други изделия за изработката на цигарените кутии и самите цигари, като всичко е било на обща стойност около 2,5 милиона лева. Всички цигарени кутии са с надписи на гръцки език. При операцията за открити листове, на които членовете на групата са водили черно счетоводство, а според записваното всеки ден са издавани около 200 мастърбокса продукция. Престъпното производство е нанасяло огромни щети на държавния бюджет - около 15 милиона месечно.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай