Разкриха схема за източване на средства по ТЕЛК

В Шумен

Разкриха схема за източване на средства по ТЕЛК | StandartNews.com

Служители от Националния осигурителен институт - Шумен разкриха схема за източване на средства от фондовете на държавното обществено осигуряване.

Те се усъмнили в достоверността на няколко ТЕЛК-решения. Всички били с диагноза диабет и 71% трайно намалена работоспособност. В медицинските досиета към съмнителните ТЕЛК-решения нямало никакви данни от лечение с инсулин и предхождащо наблюдение на заболяването. Всички направления за явяване на ТЕЛК са издадени от един общопрактикуващ лекар.

От НОИ-Шумен изпратили сигнал до районната прокуратура с искане за проверка на 21 издадени ТЕЛК-решения. В хода на разследването се разбрало, че въпросният лекар преправял реално издадени от други медици амбулаторни листове, предаде БНТ.

За целта изрязвал данните на пациентите от амбулаторни листове, които самият той е издал, и ги залепвал върху документи на пациенти, реално прегледани от специалисти. Подправените документи били копирани и заверени с подпис и печат на лекаря измамник.

Той подавал лично преправените документи в регионалната картотека на медицинската експертиза. Разследването започнало през 2021 година. Лекарят направил пълни самопризнания и сключил споразумение с прокуратурата. Осъден е на 9 месеца пробация.

От подадените 21 сигнала реално са отпуснати 8 пенсии за инвалидност. След разкриването на схемата всички неоснователно получени суми са върнати, става ясно от третия брой на информационния бюлетин на НОИ за тази година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай