Разбиха банда, откраднала 80 млн. евро

Организираната престъпна група се занимавала с фиктивна търговия с финансови инструменти

Разбиха банда, откраднала 80 млн. евро | StandartNews.com

Международна банда с българско участие, откраднала над 80 милиона евро с финансови измами в интернет, разбиха на 2 април полицаи и прокурори от 4 държави, включително и нашата. Организираната престъпна група се занимавала с фиктивна търговия с финансови инструменти. Членовете й са обвинени в корупция, компютърни престъпления и пране на пари.

Схемата на измамата е следната: С писма до електронната поща и рекламни банери се примамват потенциалните жертви, за да се регистрират във фиктивно създадена платформа за дигитална търговия с бинарни опции и други финансови инструменти срещу начална такса от €250, съобщи пресцентърът на прокуратурата. Откликналите на измамата биват атакувани от агенти и лични брокери, базирани основно в колцентрове в Белград и София. Всеки инвеститор получава достъп до платформа, където да проследява движението на парите си и по-точно, как те се увеличават от реализирани търговски печалби. Въпросните инвестиции започват пътя си на изпиране през редица сметки от различни точки на света, а измамените не получават практически никакви дивиденти.

Задържани са трима българи, един германец и петима сърби, като се смята, че двама от тях са организаторите на групата. В Сърбия прокурорите са поставили под наблюдение повече от 30 банкови сметки, запорирани са движими имущества и парични средства.

В Германия е блокирана една от основните банкови сметки на групата, съдържаща над €2,5 млн. Разследването тръгва именно от там преди около година, когато се включва и Централната прокуратура на Австрия за борба с икономически престъпления и корупция.

Потърпевши от дейността са хиляди европейски граждани от десетки страни, като се смята, че щетите са за близо €80 млн. У нас дейно участие в акцията взимат Специализираната прокуратура, Софийската градска прокуратура, отдел “Киберсигурност“ към ГДБОП и Дирекция “Международно оперативно сътрудничество“ в МВР под надзора на Върховната касационна прокуратура. Действията им са координирани с партньорските служби на Националното бюро на България в Евроджъст.

Четирима от задържаните са открити в София въз основа на издадена европейска заповед за арест. Германският гражданин остава зад решетки с наложена най-тежката мярка за неотклонение “Задържане под стража“. Двама са под домашен арест, а един е с наложена парична гаранция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай