Петък,

Полфрийман окончателно е на свобода

От: Редактор -
Полфрийман окончателно е на свобода
A
A
A

След няколко месеца размисъл Върховният касационен съд остави без разглеждане искането на главния прокурор за възобновяване на делото за предсрочното освобождаване от затвора на австралиеца Джок Полфрийман и така на практика той остава на свобода.

През септември м.г. състав на Софийския апелативен съд с председател шефът на Съюза на съдиите в България Калин Калпакчиев и членове Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева освободи предсрочно австралиеца, който е осъден на 20 г. затвор за убийството на студента Андрей Монов.

Чужденецът ще излезе на свобода 6 години и половина предсрочно, след като магистратите решиха, че е изпълнил всички поставени изисквания и всичко, което е показал през годините в затвора говори в негова полза.

Два месеца по-рано - през юли, Софийски градски съд  отказа да го пусне, след като прецени, че той все още не се е поправил, а шеф ътна Софийския затвор  обясни, че Полфрийман е многократно наказван за демонстративно неподчинение.

Преди 6 години пък австралийските власти поискаха Полфрийман да бъде изпратен в родината си, където да изтърпи остатъка от присъдата си, но главният прокурор Сотир Цацаров отказа, като се мотивира, че осъденият е извършвал множество груби нарушения на правилата и многократно е бил наказван в затвора, а освен това беше изтърпял по-малко от 6 години от наложеното му наказание. Преди него Борис Велчев също отказа да го пусне предсрочно.

Твърдеше се, че двама членове на състава на САС, освободил Полфрийман – председателят Калин Калпакчиев и докладчикът Весислава Иванова, е трябвало да си направят отвод от делото заради връзки с Българския хелзинкски комитет.

Както и че съдиите са се позовали и на положителната характеристика за Полфрийман, дадена от председателя на БХК Красимир Кънев.

ВКС се произнесе, че искането за възобновяване на делото е процесуално недопустимо, тъй като делата за предсромно освобождаване не подлежат на възобновяване.


Всички новини от категория Крими.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички