Петък,

Подозират самотен банков обирджия в София

От: Рачо Рачев, кадър бТВ -
262
Подозират самотен банков обирджия в София
A
A
A

Съвсем възможно е обирите на банки в последно време да са извършени от един и същи човек, има много прилики, допусна в интервю за бТВ проф. Калин Гайдаров, бивш директор на института по психология към МВР.

Като пример за това той посочи, че обирите се извършват по едно и също време, извършителят избира клонове на една и съща банка, действа по един и същи начин като влезе вътре – носи оръжие, което не използва, а е само за заплаха.

Маскиран мъж нападна и обра вчера банков клон в София. Само преди 3 месеца, недалеч от този адрес, друг клон на същата банка беше атакуван по идентичен начин. Същият клон в "Сухата река" беше обран и през февруари 2019 г. Разследващите проверяват дали има връзка между всички тези случаи.

Какви са мотивите – това е малко по-сложно да се определи, отбеляза още проф. Калин Гайдаров. 

Той отбеляза, че мащабът на удара не е много голям, а това говори, че вероятно е действал сам. Според Гайдаров организираните престъпни групи правят по-големи удари, защото организират дейността си така, че да получат повече пари с едно престъпление.

„Извършителят може да има вътрешно отношение към тази банка – може да е или служител, или клиент, но със сигурност има информация. Това обаче не е много трудно, така или иначе хората имат работа с банки, посещават  клонове и по един много естествен начин се ориентират къде, какво и как“, каза още проф. Калин Гайдарски.

Ако приемем, че е един и същи човек, очевидно действа консистентно – прибира парите и си тръгва, посочи той.

По думите му човекът явно действа професионално - проучил е къде и какви камери има, за да се изтегли бързо и незабелязано, маскиран е добре. Според проф. Гайдаров прави впечатление, че наистина се случват по един същи начин тези престъпления.

Охранителната фирма трябва да гарантира сигурността и да организира работата така, че да се намали риска, смята той.


Всички новини от категория Крими.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички