Плашат с бесило Иван и Георги

Върнали шефа им през юни у нас, нямало улики за трафик срещу него

Плашат с бесило Иван и Георги     | StandartNews.com

Нова Загора е в шок. Бесило е надвиснало над двама младежи от града, арестувани в Малайзия. Според дипломати за трафик на наркотици в тази азиатска страна наказват и със смърт. Иван Костов и Георги Бакалов са закопчани в столицата на Малайзия Куала Лумпур на 18 май 2011 г. Арестът им е за трафик на 5,6 кг амфетамини за близо половин милион долара. Зад решетките заедно с тях попада и митичният Георги Георгиев от Стара Загора, който ги е зарибил да пренесат "виаграта" през Анталия и Ирак до Малайзия. "Стандарт" научи, че той е депортиран у нас на 29 юни 2012 г. поради липса на доказателства.

"Георги си е дошъл преди 3 месеца, бил е на Слънчев бряг при своята приятелка, а в момента се крие", заяви пред "Стандарт" Диньо Бакалов, баща на Георги Бакалов. "Аз го търся и рано или късно ще го намеря, детето ми гние на другия край на света, а той се крие", заяви покрусеният баща. Според него много хора от Нова Загора вече са ангажирани с издирването на Георги. Сестрата на другия арестуван Даниела Вълкова също е разбрала, че Георги е освободен от затвора в Малайзия. "Той може да се е върнал в България, но мисля,  че е избягал и в момента е извън страната.

Не се е обаждал нито на мен, нито на роднините на Георги", казва сестрата на Иван Костов. Тя е учителка в професионалната гимназия по електротехника. "Учениците ми вече сигурно са разбрали за големия ни проблем, но нямам друг изход. Сега ни е нужна публичност, защото адвокатът от Малайзия ни обясни, че намесата на българската държава е наложителна", казва Вълкова. Тя е теглила 20 300 долара заем, за да ги изпрати на адвоката на своя брат Иван в Малайзия. "Парите трябва да ги върна за 10 г. Аз си знам как изкарвам в момента с две деца. Наложи се през ваканцията да отида на гурбет в Германия, за да си помогна", споделя Даниела, която е инженер и преподава технически дисциплини. "И аз изпратих толкова на адвоката за моя син Георги. Естествено и аз теглих заем, защото нямам 20 000 долара под ръка. На мен ми е трудно, а сестрата на Иван с двете си деца как се оправя, не знам", казва Диньо. Той не крие разочарованието си от служителката на външно министерство Снежана Василева. "Тя не ни обърна никакво внимание.

 Каза, че за наркотици в Малайзия ги колят.  Сигурно е решила, че така ще ни успокои", сподели Диньо Бакалов. "Стандарт" научи, че Снежана е била служител в консулския отдел на МВнР, но се е пенсионирала през септември. Диньо призна още, че информацията му за Георги идва основно от Англия, където работи другият му син Радослав. "Той знае перфектно английски и се свърза с адвоката. Лошото е, че държавата ни до момента не направи нищо вече повече от година за нашите деца. Напишете го, както го казвам, държавата не направи нищо. Как може по телефона да ми се каже, че ще колят сина ми", сподели бащата. Даниела пък е ходила при кмета на Нова Загора Николай Грозев. "Той каза, че много съжалява за случилото се и ме напъти към Външно министерство. Аз обаче съм чувала, че той има достатъчно връзки в централната власт, а брат ми е обикновено момче. Нито моят брат, нито другото момче от Нова Загора Георги са криминално проявени.

 Просто са били подлъгани от друг човек, а ние, близките им, разбрахме едва след ареста в Малайзия", каза Даниела. "Преди 2-3 месеца сестрата на единия арестуван младеж дойде при мен. Спомням си добре, че я упътих да се обърне към Външно министерство. Такъв е редът", потвърди пред "Стандарт" кметът Николай Грозев.

Нито Даниела, нито бащата на Георги Диньо ще пътуват за Куала Лумпур за прочитане на присъдата на 29 октомври. Двамата са разбрали, че в Индонезия, където нашето посолство отговаря за Малайзия, има нов консул и се надяват дамата да помогне. Според Даниела Вълкова адвокатът на българите в Малайзия говори английски развалено. Затова и кореспонденциите били основно чрез SMS-и.

Те обаче са много постни - само едносрични думи. Най-важното е, че всички казват - държавата ви трябва да се намеси, иначе момчетата ги грози опасност, заявява Даниела Вълкова. Тя показа снимки на брат си Иван като войник и с едно от нейните деца. Докато вади снимките от найлонов плик, ръцете й треперят. И има молба към всеки репортер: "Моля ви, не търсете моите родители, те и без това трудно преживяват всичко". Бащата и майката на Иван работят в общинската болница в Нова Загора. Бащата на Георги пък цял живот е работник в местен машиностроителен завод.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай