Октай оставил предсмъртно писмо

Нападателят не е искал да убива Доган, а да направи политически преврат

Октай оставил предсмъртно писмо  | StandartNews.com

София. Нападателят над лидера на ДПС Ахмед Доган - Октай Енимехмедов, не е имал намерение да извърши тежко престъпление и да убие Сокола. Това съобщи на извънредна пресконференция в МВР Неделчо Стойчев, директор на Института по психология. Нападателят Енимехмедов е искал просто да направи политически преврат и да покаже на лидера на ДПС, че нещата трябва да се променят, смятат психолозите.

Той оставил предсмъртно писмо в квартирата си в София до майка си Айше, в което й се извинява, че няма да може да завърши образованието си в УАСГ. Октай Енимехмедов обяснил деянието си като лично решение и по никакъв начин не приемал да бъде свързан с други хора и мотиви. Това е моят начин да кажа на всички какво мисля, е заявил пред разследващите извършителят на нападението. Определя се като честен човек, с висок морал, както и напълно самостоятелен в решенията си. Неговото деяние представлява еманация на неговото его, чрез което иска да покаже, че присъства в този свят и има какво да каже на обществото, заяви Неделчо Стойчев. Младежът е искал само да получи "своите пет минути слава" и да покаже на лидера на ДПС, че не е недосегаем.

Според Стойчев намерението на Октай се доказва и с факта, че пистолетът е бил зареден със сигнално-звукови патрони, които са целели само да произведат силен звук. Една от целите на извършителя е да стане публично известен и да сподели вижданията си. Октай предполагал, че след като произведе изстрели срещу лидера на ДПС, може да бъде застрелян от служителите на НСО или охраната на форума. Това станало ясно след продължилите 9 часа разпити между 18 часа в събота и 3 часа сутринта в неделя. Пред психолозите той заявил, че мотивите му да нападне Доган са изцяло лични като целта му е била да покаже, че лидерът на ДПС не може да продължи да манипулира хората както си иска. Подбудите на Октай били като на български патриот, според който лидерът на ДПС вреди на българщината.

Октай бил близък с наркобоса Ширев

За експертите от МВР останало непонятно какво го е разтърсило преди две години, когато у Октай се забелязара коренна промяна. До тогава той участвал в побоища, заловен е с 1 цигара марихуана, самото момче признава, че се е друсал с кокаин. След това започнал да се интересува от политическите процеси в страната. Запознал се с идеологията на ДПС като флагман на турския етнос, през 2011 година посетил семинар на младежкото ДПС, откъдето получил баджа, с който влиза в НДК. Платформата на ДПС не му харесала, затова по-късно посетил учредително събрание на движението на Касим Дал в София. Основният мотив за действието на конференцията на ДПС е идеята му да покаже своята свръхценност като човек. Досега за Октай се е говорело като брат на Метин, след опита за стрелба срещу Доган, вече е обратното, обясни мотивацията му Стойчев. Преди да започне да се интересува от политиката, Октай бил в близки приятелски отношения с известния софийски наркобос и ММА-боец Христо Ширев, с който очевидно се запознали покрай бокса. До преди две години имал приятелка, но в момента бил сам. Като възможна причина за извършеното, министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов посочи и разводът на родителите на Енимехмедов, защото, когато една голяма любов претърпи прелом, в членовете на семейството се натрупва агресия и желание за себеизява.

Гледал за Капитан Петко войвода

Жилището, в което живеел под наем, било изрядно, подредено, с българското и европейското знамена, а по средата им - турска броеница. При обиска е намерена папка с материали от събранието на партията на Касим Дал. Полицаите открили изрезки от букви, които Октай подреждал във вид на призиви - трябва да действаш сам. Чрез този вид самонавиване в стила на Дан Дзи Бао Октай събирал сили да действа, за да реализира собственото си его. Не е споменавал пред никого за намеренията да организира подобен атентат като проявявал голям интерес към конспиративността и дейността на спецслужбите. Любимият му филм бил "Долината на вълците", четял и книгите и гледал филмите за Капитан Петко войвода.

Според Октай целият план за действие е негово лично дело като участието в конференцията на Касим Дал в НДК му помогнало да разбере начина на охраната на подобни партийни мероприятия и как охраната да бъде преодоляна.

Гард на НСО със счупен крайник

Според зам.-главния прокурор Борислав Сарафов боеприпасите, които Октай е използвал е нямало как да доведат до смърт. Според експертизата на прокуратурата дори да е бил произвел изстрел от 15 до 50 см, е възможно да се получат само пламъкови изгаряния по лицето или наранявания, ако е насочен към очите. Експертизата установила, че пълнителят е бил технически неизправен. Вече са предявени обвинения по чл. 325 от НК за хулиганство с особен цинизъм, за което Октай е заплашен със затвор до 5 години, както и по чл. 144 за закана за убийство, което обвинение го заплашва със затвор до 6 години. Не е изключено да бъдат повдигнати обвинения срещу лицата, които биха Октай след като той бе обезвреден от служители на НСО, както и за нанесените телесни повреди срещу служителя на НСО, който предпазваше с тялото си от саморазправа самия Октай Енимехмедов.

Според шефа на НСО Тодор Коджейков служителят на НСО е със счупен крайник. Октай обяснил пред психолозите на МВР че е действал като български патриот, което съвпада с обявяването му за национален герой в профилите във Фейсбук, които се появиха след задържането му. Октай бил с над средното ниво на интелигентност, създал сайт, който да разказва за известни личности от целия спектър на обществено политическия живот, както и да коментира мнението си за тях.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай