ОБЗОР: Бомба в двора на Демби

По къщата на Демби нямаше видими следи от взрива

ОБЗОР: Бомба в двора на Демби | StandartNews.com

Вучев лекувал ишиас в болница, съседи тъжат за пострадали кученца

Бомба гръмна в двора на къщата на известния в подземния свят Димитър Вучев-Демби. Адската машина избухна около 23 ч във вторник вечерта в столичния кв. "Симеоново" малко преди края на първото полувреме на мача Бразилия - Мексико. Пострадали няма, само паднала мазилка и потрошени прозорци на съседни къщи. Вучев е един от основните свидетели по процеса срещу Златомир Иванов-Баретата, припомниха стресирани съседи, които по нощите излязоха на улицата да видят какво става.

Вътрешният министър Цветлин Йовчев отсече, че в София няма да бъде допусната нарковойна. Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров добави, че експертизата ще покаже какво количество, от какво вещество и по какъв способ е взривено. Той изрази надежда скоро да бъдат изяснени и мотивите за взрива.

"Преди седмица журналистка написа, че съм наркотрафикант и дилър и затова са ми сложили бомба. Това е моето обяснение", коментира Вучев по телефона пред медиите.

По думите му бомбата, която е била подхвърлена в дома му, е убила малки кученца и котенца в двора му. На място обаче "Стандарт" видя три живи кутрета, които напираха да излизат през оградата. Вероятно убитите са други от котилото.

Съседи подали сигнала за нощния взрив в дома на Демби в столичния кв. "Симеоново". На мястото незабавно бил изпратен полицейски патрул, който заради тъмнината не могъл да установи нищо. Сутринта е подаден допълнителен сигнал в полицията, извършен е оглед и е станало ясно, че взривното устройство е хвърлено в двора. От МВР не бяха сигурни дали къщата е собственост на Вучев. Сериозни поражения по 3-етажната сграда също няма. Според запознати от взрива е засегната вътрешната страна на оградата.

Не е ясно по време на инцидента дали Демби е бил в къщата. Според Станимир, който твърди, че живее в дома, Вучев е в болница от около седмица и лекува ишиас. "Ходи и се катери, падна и пострада нещо с кръста. Аз съм собственик на къщата", заяви мъжът. Докато говореше с журналистите, по джиесема му се обади Вучев. "Той е в болница. Ще говори с вас, занесете му шоколади, минерална вода и сокчета", пошегува се Станимир.

Вучев беше подсъдим за покушението срещу Илиян Варсанов през 2002 г. в квартал "Белите брези" в София, но беше оправдан от Върховния касационен съд. Според източници от МВР той е бил близък с убитите Антон Милтенов-Клюна и Константин Димитров-Самоковеца. В края на 90-те години Димитър Вучев бе сочен за уличен наместник и на Поли Пантев.

Демби: Съсипаха ми доматите и краставиците

Три кученца и две котенца ми убиха. Съсипаха ми градинката с домати и краставици. Ей това направиха тия, където са, бабаитите. Стреляха с автомати и това е, какво толкова е станало - две гранати и три танка. Дайте да си говориме глупости. Снимаме филм за мафията в България - че няма такава. Няма мафия. Няма. Всичко са дребни разбойници.

Съседи се разтресли като при земетресение

"Чу се страхотен взрив, разтресе ни като при земетресение", разказа пред "Стандарт" съсед на Демби. "Не знаехме какво се случва, изпаднахме в паника. По улиците излязохме всички съседи и се питахме: "Какво става? Бойлер ли гръмна, газова бутилка ли, що ли? Алармите на колите се разпищяха. Не знаем кой е потърпевшият", допълни пък комшийка. Според съседите мазилката на няколко къщи е паднала, има и счупени прозорци.

Оцеля в още три опита за покушение

Три опита за покушения срещу Демби са записани в криминалната история. През декември 2006 г. срещу него бе стреляно с автоматично оръжие пред заведението "Скай лайн" в столичния квартал "Симеоново". При нападението Демби получи няколко порезни рани по лицето от изпочупените стъкла на автомобила, в който се намираше.
През септември 2004 г. също бе направен опит за убийството на Демби. Преминавайки през тунела към жк "Люлин", той бе обстрелван от неизвестни лица. При инцидента нямаше пострадали.

Година по-късно, на пътя между Костенец и Долна баня, избухна бомба в автомобил, пълен с охранители на Демби. Трима от тях бяха тежко пострадали, а един умря във Военномедицинска академия. Тогава Демби пътуваше в друга кола и взривът очевидно бе предназначен за него. След инцидента обаче бе пуснат слухът, че бомбата е била заложена за друг човек и е избухнала случайно, когато кортежът на Демби се натъкнал на нея.

Към момента митичният някога Вучев се занимава с градинарство и се е регистрирал като земеделски производител. При явяването си като свидетел на едно от заседанията по делото срещу Златомир Иванов самият той обясни на съда, че отглежда кокошки и зеленчуци.

Метеорит падна, не беше бомба

Станимир, който твърди, че е собственик на къщата

- Господине, какъв ви се пада Демби на вас?

- Кой е той?

- Димитър Вучев.

- ...

- Какво правите тука?

- Ами аз съм собственик на тази къща. Той не живее тук от една година.

- Как се казвате?

- Станимир.

- Защо полицията беше тука?

- Познати са ми.

- Не изглеждаше точно така.

- Има ли сериозни щети от бомбата?

- Паднала мазилка от дъжда. Няма бомба, метеорит е паднал.

- Казвате, че е паднал метеорит. Имаше ли специалисти, които са дошли да го изследват?

- Отвсякъде имаше специалисти. В отсрещния двор има такава дупка...

- Ще ни отворите ли?

- Само да събера останките от кученцата и ще ви пусна. Само пет минутки.

- Има ли пострадали кученца?

- Три пострадали кученца и две котенца разкъсани. Ако искате ще ви покажа останките им.

- Златомир Иванов-Баретата има ли общо с метеорита?

- Не го познавам, съжалявам. Отскоро съм тука. От 3-4 месеца.

- С какво се занимавате?

- Общ работник съм.

- Хубава къща имате. Колко ви е надницата като общ работник?

- 50-100 лв. на ден.

(Използвани са въпроси и на други медии.)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай