Четвъртък,

Обвиниха и Рейзи - присвоил близо 2 милиона

От: Стандарт -
580
Обвиниха и Рейзи - присвоил близо 2 милиона
A
A
A

Втори кмет получи днес обвинение за присвояване на пари в особено големи размери. Софийска градска прокуратура повдигна обвинение на Панайот Рейзи, кмет на  Созопол, за извършено от него длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай, осъществено в съучастие, при условията на продължавано престъпление и чрез улесняващи документни престъпления, съобщи пресцентърът на прокуратура.

По-рано днес, както "Стандарт" писа" обвинение бе повдигнато на червената кметица на Златица Магдалена Иванова. То е за присвояване на 1 милион лева.

ВИЖ ОЩЕ: БСП-кметица присвоила 1 милион

Панайот Рейзи е привлечен към наказателна отговорност, затова че в периода от 29 август 2014 г. до 27 март 2017 г. в град Созопол, при условията на продължавано престъпление, с 33 отделни деяния, като извършител, в качеството си на длъжностно лице и в съучастие с друго длъжностно лице от Община Созопол, е присвоил чужди пари в общ размер 1 989 474,08 лв. (собственост на Община Созопол), поверени му да ги управлява, като присвояването е в особено големи размери, представляващо особено тежък случай. За улесняване на присвояването Панайот Рейзи е извършил и документни престъпления, като съзнателно се ползвал от неистински частни документи – договори и фактури, обясняват от държавното обвинение. Според прокуратурата престъпната деятелност на Панайот Рейзи се изразявала с изплащането на суми от бюджета на Община Созопол по фактури за извършени СМР. Като основание за банковия превод се сочели договори за извършени СМР, но сумите постъпвали по сметка на физическо лице, нямащо нищо общо с фирмата изпълнител. Самите фактури и договори не произхождали от лицата, сочени за техни автори.
Панайот Рейзи е с мярка за неотклонение „Подписка“. Ако бъде признат за виновен по повдигнатото му обвинение за престъплението по чл. 203 от НК (длъжностно присвояване) Панайот Р. може получи наказание „Лишаване от свобода“ от 10 до 20 години, както и конфискация на част или цялото имущество, и да бъде лишен от заемане на постове.


Всички новини от категория Крими.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com