Обирът на века! Не е за вярваме какво отмъкнаха от лихвар

Удариха Здравко Беширов-Японеца

Обирът на века! Не е за вярваме какво отмъкнаха от лихвар | StandartNews.com

Обирът на века бе извършен в къща в Смолян. Бандити задигнаха около 200 000 лева и килограми злато от къщата на местния бизнесмен Здравко Беширов-Японеца, който е осъждан за лихварство, съобщи регионалният в. "Отзвук".

Информацията за кражбата, която е станала през почивните дни в дома на Японеца на ул. "Маестро Георги Атанасов", бе потвърдена и от шефа на Областната дирекция на МВР в Смолян старши комисар Костадин Пачеджиев.

"Образувано е досъдебно производство. Работим усилено за издирване на извършителите", каза той.

По време на обира собствениците на къщата са били извън града. Сигналът в полицията бил подаден от съсед, който забелязал, че дълго време входната врата на къщата била отворена.

При огледа е установено, че обирджиите са рязали с флекс каса в къщата, от която са отмъкнали крупната сума пари и злато.

Здравко Беширов има влязла в сила от 2018 г. условна присъда за лихварство. Разследването срещу него започна през 2012 г., след серия от жалби на Съби Хаджиев - първият осъден за лихварство в Смолянско. Две години по-рано пък Японеца бе признат за виновен от Окръжния съд в Смолян, че е предотавял кредити срещу лихва на девет човека и оправдан за още двама. Получените заеми трябвало да се върнат с договорена месечна лихва между 6, 67% и 20%, а най-високата лихва била на Съби Хаджиев - 33,33%. С това е причинил вреда в размер на 35 781,75 лева. През 2018 г. Върховният касационен съд потвърди присъдата.

"Не съм бил лихвар, а съм бил съдружник в заложна къща", заяви тогава пред "Отзвук" Здравко Беширов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай